България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Проданов: ЕС продължава да няма обща външна политика

По негови думи ЕС е зависим от решенията на НАТО

16.11.2015 | 11:11 Редактор: Мария Аладжова
Георги Проданов: ЕС продължава да няма обща външна политика

Една от основните роли на световния политически елит е да бъде нехаресван - отдушник на социалното недоволство и напрежение. Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR анализаторът Георги Проданов. Наблюдава се ясно разделение между политическия елит и позицията на гражданите, допълни още той. По негови думи общият процес е несподелен, а резултатът от това е липсата на обща външна политика на ЕС. Проданов подкрепи думите си с анализ на последните шест месеца на бежанската криза, от която стана ясно, че общи решения относно бъдещето на Европа се взимат трудно.

Още по темата

Ние сме под шапката на НАТО и този комфорт ни превърна в силно зависими от това, което идва като решения отвъд океана. В предстоящата седмица всеки ще си затваря границите. Европа е силна ако е обединена - Европа е силна ако няма граници, добави той.

По негови думи Русия се е намесила достатъчно късно, за да има определяща роля в създалата се ситуация. Проданов заяви, че политиката на Путин в конфликта е конкретно насочена в подкрепа на Башар Асад. В този смисъл не се търсят пътища за решаване на генералния проблем. 

Тежестта в Близкия Изток ще падне на НАТО и в тази ситуация водещата роля е редно да бъде на ЕС, каза още той. 

Според Проданов в настоящия конфликт се сблъскват цивилизационните различия на три региона - САЩ, Европа и Близкия Изток. Това каза той във връзка с появилото се видео на Обама и Путин, на което се вижда как двамата водят преговори по време на срещата на G20 единствено в присъствието на преводачите си. По думите на Проданов е малко вероятно двамата да са стигнали до общо решение. 

Още по темата

Не се очаква промяна или стопляне на отношенията. Русия се стреми да излезе от зоната, в която беше натикана преди 25 години, САЩ продължават да демонстрират, че техните идеи са по-добрият вариант, допълни той.

Целта на ИДИЛ е да всява страх, да се противопостави религиозно и идеологически на останалата част от света, каза още Проданов. За финал на разговора той изрази убеждение, че радикалната групировка не би могла да устои на общи действия от страна на великите световни сили.

Целия разговор чуйте в следващото видео: