България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Кризата в Гърция ще се отрази и на нас

Властта трябва да взима мерки и да се възползва от шансовете

20.07.2015 | 15:03 Редактор: Анита Соколова
Икономисти: Кризата в Гърция ще се отрази и на нас

Кризата в Гърция може да се отрази и на България. Такова мнение изразиха икономистите Димитър Бъчваров и проф. Кръстьо Петков в ефира на България Oн Eр. Бъчваров даде песимистичната прогноза и я защити с аргументите, че Гърция е наш непосредствен съсед, търговски партньор и в страната има много наши сънародници.

"Още една експлозия на безработицата в Гърция и част от хората ще се върнат в България. Това е реална опасност и сега е времето да се мислят мерки, макар и дискретно от политическа гледна точка", обясни експертът.
 

Още по темата

Проф. Петков пък критикува, че не се взимат необходимите мерки от властта.

"Всяка страна при наличие на риск до нейните граници е редно да направи анализ и стратегия как да се противодейства в случай, че кризата се задълбочи. Струва ми се, че това не се прави от правителството, а няма и препоръка на европейско ниво", каза той.

И двамата икономисти са на мнение, че Гърция ще успее да се справи с кризата и да остане в еврозоната.

"България би трябвало да си вади поуки, но да предприеме и мерки на фона на това, което се случва. Като икономика трябва да се възползваме от шансовете, които ще трябва да бъдат дадени на Гърция в рамките на ЕС и да форсираме няколко трансгранични проекта, от които ще печелим и ние", обясни проф. Петков.

Той коментира и думите на премиера, че "заради Гърция Европа няма време да види нас". По думите на експерта трябва да се възползваме, да погледнем нашата си икономика и да видим шансовете, които се отварят сега към нас. Според Бъчваров гърците имат по-добър стандарт на живот от нашия, защото много средства са инвестирани в гръцката публична среда. "Тя е много по-уредена от тази в България, а това автоматично повишава стандарта на живот и това има отражение върху потреблението, инвестициите, пораждат се пазарни ниши", обясни той.

Експертите коментираха и как би могла да се подобри икономиката в България и животът на хората да стане по-добър.

"За три години се смениха пет правителства. Но няма правителство, включително и сегашното, което да е приело нова стратегия за доходите, която да ни измъкне от капана на бедността и неравенството. Крайно време е това да се случи", каза Кръстьо Петков.

Като пример за страни, които имат икономически растеж, той даде Чехия, Полша и Унгария. Това е резултат на изгодни заеми, които не са били похарчени за пенсии и заплати, а са били инвестирани в икономиката. Според Димитър Бъчваров е най-важно рационалното харчене на средствата у нас. "Има много резерви в сивия сектор и добрата новина е, че има тенденция този сектор да се намалява. Това е правилният път", обобщи икономистът.