България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Анна Кръстева: Протестиращите изпълняват поръчката, за която са пратени

Чака ни скучна кампания за местния вот и тук-там компромати, смятат анализаторите

17.07.2015 | 12:04 Редактор: Анита Соколова
Доц. Анна Кръстева: Протестиращите изпълняват поръчката, за която са пратени

Протестиращите изпълняват поръчката, за която са пратени - да отвратят хората от обществените демонстрации и да покажат, че зад тях стоят политически сили, каза политологът доц. Анна Кръстева в Сутрешния блок на България Он Ер. Заедно с политическия анализатор Димитър Гронев обсъдиха протестът в подкрепа на съдебната реформа на Христо Иванов и за оставката на Сотир Цацаров, и контрапротеста с искане на оставката на правосъдния министър.

"Тези яки младежи, със своето незнание, изпълняват поръчката, за която са пратени. Те са автентични, очакващи журналистите, за да отправят това послание, което цели да отврати нормалните граждани от протестите и да покаже, че зад всички протести стоят политически сили", отбеляза Кръстева.

Още по темата

Според Димитър Гронев се прави опит протестиращите да бъдат използвани от определни политически сили. Доцент Кръстева коментира и културата на протестиращите. Тя отбеляза, че всеки представлява единствено и само себе си и не трябва хората да се заблуждават, че това е мнението на голяма част от обществото.

По думите ѝ у нас се наблюдава парадокс - има изключително ниско доверие в съдебната система и в същото време свръхюридизация на нещата. "Всички се вторачват какъв закон трябва да се промени или напише за конкретен случай, въпреки че в 95% от случаите има действащи закони", отбеляза Анна Кръстева.

Според експерта в рамките на шест месеца, когато започна съдебната реформа, не се е случило нищо съществено. Тя определи "заравянето и отравянето на томахавки" от страна на Христо Иванов и Сотир Цацаров като недопустими и отбеляза, че се търси едно "магическо решение". Двамата политолози дадоха и своите прогнози за предизборната кампания за местния вот наесен.

Според Кръстева ни очаква напрегната политическа кампания през лятото. "Лошо, напрегнато тръгна изборният сезон, на изключително висок градус. Това заиграване с етническата карта играе няколко роли. Основната е, че така се отмества вниманието на хората от нормалните ежедневни проблеми, на които местните политици трябва да дадат решение и мобилизира вота по едни силови линии", оцени Анна Кръстева.

Димитър Гронев пък очаква интересни коалиции на местните избори. Ще има едно много разширено ляво, предвижда той.

"Очаквам една скучна кампания, която ще бъде разнообразявана от поредния компромат. Говори се, че такива са натрупани, ще става дума най-вече за финансови зависимости. А изкушенията на черния PR в тази област са огромни", обобщи той.