България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казаков: Бежанците у нас могат да достигнат 20 хил. души

Трябва да се търси балансът между хуманността и националната сигурност

13.07.2015 | 10:48 Редактор: Радослава Димитрова
Казаков: Бежанците у нас могат да достигнат 20 хил. души

България трябва да бъде причислена към държавите, които са силно уязвими към миграционния поток, като Италия и Гърция. Това заяви в ефира на България Он Ер председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. По думите му тази година броят на подадените молби за убежище може да достигне 20 000.

"На този етап центровете се запълнени на 78%. Можем да ги запълним до 95%. Към момента за тази година са постъпили над 7 000 молби за закрила. Достигаме пикови моменти, засега имаме повече подадени молби, отколкото в най-пиковия месец миналата година", обясни Казаков.

Според него мигрантите в Европа ще бъдат много повече от прогнозата на ЕС за 60 000 души. Председателят на Държавната агенция за бежанците каза, че на този етап България е основно транзитна зона за преминаване в други държави. Според регламента, по който се връщат бежанците в първата държава, дала им убежище, у нас са се върнали около 130 души тази година.

До края на годината ще се върнат около 300-500 души, прогнозира той и добави, че няколко страни-членки искат да се преразгледа този регламент. Според Казаков крайна задача на всички европейски държави е до 20 юли да излязат с решение до колко мигранти могат да приемат. "Държавите бяха против квотите. Затова вече се говори за оценка на критериите за възможностите какъв миграционен натиск може да поеме дадена държава", обясни той.

Никола Казаков очерта три приоритета пред България, свързани с бежанците у нас.

"На първо място България трябва да бъде причислена към страните, които са уязвими към миграционен натиск. Основната и най-голяма сухопътна граница между страните, в които има въоръжени конфликти и Европа, това е българо-турската граница. На второ място ние трябва да получим и експертна, и финансова помощ. На трето място трябва подобрение на координацията между институциите, които работят вътре в държавата, и координацията между България и ЕК, както и координацията между Европейската служба за подкрепа на убежището и съответните държави."

Председателят на Агенцията разясни и финансовата страна на проблема с бежанците у нас.

"От финансова гледна точка правителството прави всичко възможно за издръжката на Агенцията за бежанците. Що се касае до помощта от ЕС - Агенцията подписа договор за изпълнение на план за спешни мерки на стойност 4 млн. и 200 хил. евро. От тях 80% вече са преведени по сметките на Агенцията. Те ще се ползват за подобряване на условията, за преводачи, за разширяване капацитета за настаняване", обясни Казаков.

По думите му за момента родните служби се справят добре на границата.

"На този етап с цената на много усилия МВР успява да се справи със задачите по границата. Ние сме хуманна агенция, но от друга страна трябва да се намери балансът между хуманността и националната сигурност. В това направление работят други институции и мисля, че за момента се справят добре", оцени Казаков.