На нова акция срещу трафика на незаконни имигранти

02.07.2015 | 17:17 Редактор: Пролетина Съботинова
На нова акция срещу трафика на незаконни имигранти

На нова акция срещу трафика на незаконни имигранти у нас попадна екип на България он ер. Само денонощие, след като 35 нелегални бежанци бяха задържани в района на Женския пазар в София, на няколко пресечки оттам днес ДАНС прибра други 23-ма.

Около 12 на обяд, група млади мъже чужденци с раници влизат в интернет клуб на ул. "Г. Вашингтон" 39 в района на женския пазар. Молят да ползват интернет и телефон, разказва управителят на клуба. Клубът се намира точно срещу сградата на Обмудсмана на република България и на минути от къщата, от която вчера други 35 бежанци. Управителят на интернет-клуба не пожела да застане пред камерата ни, но въпреки това обясни, че там често идват бежанци, за да ползват мобилните услуги.


"Дойдоха всички накуп, всички с раници, и искаха да им пусна интернет. То това е интернет клуб, ние това предлагаме на клиентите интернет и телефон. И всички седнаха по места и по едно време дойдоха полицаи и викат проверка. И аз казвам няма проблем, защото обикновено всеки ден тука идват хора да седнат, да ползват интернет. Те почнаха да да искат документи, хората нямаха и така всички бяха закарани от полицаи на района. 23-ма души", разказа управителят на интернет клуба.

Работещите наблизо  споделиха, че сградата се дава под наем и не знаят кой е собственикът. Интернет клубът е отворен преди две седмици и оттогава потокът от бежанци е  постоянен. Управителят му сподели, че досега всички били с редовни документи и за пръв път има полицейска проверка.


"В този квартал нали знаете, идват бежанците говорят на телефон, ползват интернет и пак отиват до агенция бежанци", допълни управителят на интернет клуба.

Акцията премина без сблъсъци между служителите на реда и незаконно пребиваващите.  Нелегалните имигранти бяха преместени в дирекция Миграция към МВР на няколко пъти с полицейски коли и бус на жандармерията. Не стана ясно кой е подал сигнала за незаконно пребиваващите. От началото на седмицата това е трета акция срещу трафика на бежанци, на която екипът ни попада. Задържаните нелегални имигранти са над 150.