България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н. Тасева: На учениците им липсват стимул и мотивация

Трябва да се премахне делегираният бюджет за държавните училища, заяви в ефира на телевизия България Он Ер директорът на Румънската гимназия Незабравка Тасева

08.06.2015 | 09:52 Редактор: Радослава Димитрова
Н. Тасева: На учениците им липсват стимул и мотивация

Нивото на образование у нас спада, заради липсата на мотивация у учениците. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер директорът на Румънската гимназия Незабравка Тасева. По думите й връзката между родителите и училището е от голямо значение и трябва да се подобри. Според нея частните учебни заведения не са гарант за качество, а е необходимо въвеждането на рейтингова система. Тасева поясни, че училищата трябва да се оценяват според реализацията на завършилите. Директорът е на мнение, че делегираните бюджети на държавните училища трябва да отпаднат, защото гимназиите стават финансово зависими от броя на учениците си.

Заплатата не е основен стимул за учителите, но е от голямо значение, допълни управителят на Дарби Колидж и на Английската бизнес гимназия Евростандарт Бистра Илиева. Незабравка Тасева сподели същото мнение, изтъквайки, че водещи са личната мотивация  и отношението на обществото към учителската професия. Илиева подчерта, че секторът има сериозна нужда от млади кадри, защото образованието трябва да се развива и са необходими новаторски методики и техники.

Държавата трябва да отпуска субсидия и за частните учебни заведения, категорични са двамата директори. Според тях е необходимо стимулирането на по-голяма конкуренция в сектора, за да се подобри качеството на образованието.