България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Националната мрежа за децата поиска детски омбудсман

Дани Колева поиска промяна в Семейния коледкс

01.06.2015 | 10:46 Редактор: Радослава Димитрова
Националната мрежа за децата поиска детски омбудсман

Трябва да се направят промени в Семейния кодекс, каза в сутрешния блок на телевизия България Он Ер на 1 юни 2015 Дани Колева, програмен директор на Националната мрежа за децата

Трябва да бъде създаден детски омбудсман, който да следи за спазване на правата на децата, коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата. "Имаме десет препоръки към държавата по отношение на грижите на децата, като те включват недискриминация, семейна среда, общи принципи по Конвенцията на ООН, детска бедност и др", каза Колева.

Националната мрежа за децата предлага и промени при осиновяванията. Според Дани Колева трябва да се инвестира повече в хората, които работят с кандидат-осиновителите, така че да се получат качествени услуги. Тя коментира още, че трябва да се направят промени в Семейния кодекс - да се премахне тайната на осиновяването, да се работи повече по процеса на разсиновяването.

От Съвета за децата към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) искат достъпен език, по който да се направят учебниците, иновативен начин за усвояване на информацията.

"Училището трябва да стане училище за знания и училище за живота", казаха Фахредин Фаредин, зам.–председател на Съвета на децата към ДАЗД и Йоана Захариева, член на Съвета на децата към ДАЗД. Фахредин Фаредин и Йоанна Захариева подкрепиха и идеите за премахване на двете смени на образование.