България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Л. Кючуков: България трябва активно да участва в разрешаването на проблемите в Македония

Ако Балканите заменят евроинтеграцията с национализъм, ще има сериозна дестабилизация на региона, заяви в ефира на телевизия България Он Ер директорът на Института за икономика и международна политика Любомир Кючуков

15.05.2015 | 10:53 Редактор: Радослава Димитрова
Л. Кючуков: България трябва активно да участва в разрешаването на проблемите в Македония
България играя важна роля в интеграцията на Македония в Европейския съюз и трябва да вземе активно участие в преговорите за прекратяване на напрежението в западната ни съседка. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков. По думите му страната ни трябва да проведе консултации на политическо ниво с Македония и съседните й страни. Само след месец България започва председателството на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и приоритет на това председателство трябва да е точно Македония, категоричен беше експертът. Относно ЕС, Кючуков коментира, че е необходимо ЕС да преразгледа позицията си относно членството на страната в съюза.

Той обособи 4 фактора, които обуславят напрежението в западната ни съседка. Първият е засиленият национализъм, продиктуван от създаването на нови независими държави в пост-югославското пространство. Албанският фактор създава най-сериозни рискове за стабилността в района, посочи бившият зам.-министър. Той поясни, че етническите албанци, които до скоро са живeeли заедно в Югославия, трудно приемат разделянето в няколко държави. На трето място експертът постави самата политическа ситуация в Македония. Кючуков отбеляза дефицита на ЕС на територията на Балканите. Според него е необходимо разширяване на алианса  и увеличаване на отговорността на евросъюза към Балканските страни.