България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Издател: Възвръща се интересът към четенето и към книгите

Рекламата е изключително важна, включително и в социалните мрежи, посочи Пламен Тотев

27.05.2024 | 12:08 Редактор: Беатрис Младжова

Хиляди книги, стотици издателства и още толкова много автори. За всеки по нещо има на Пролетния панаир на книгата. Книжният рай в сърцето на София ще радва любителите на четенето до неделя на 2 юни. Издателят Пламен Тотев получи наградата "Ловешки меч" за принос в културата.

"Означава много, защото Ловеч е моят роден град. Много емоционално съм свързан с него и от там започна всичко. От дете обикалях всички книжарници в града, беше страст да купувам книги и да ги чета. Като ученик прочетох цялата преведена класика. Бяха положени основите на това, което днес съм. Радвам се, че се сбъдна съдбата ми, която таях в сърцето си. Това, което исках", сподели издателят Пламен Тотев в студиото на "България сутрин".

Според него се връща любопитството към книгите и четенето.

"Ние имаме непосредствени наблюдения на Панаира на книгата, защото точно такива будни, интелигентни родители подтикват децата към книгата. Корицата е важна, защото все пак опаковката е първото нещо, което се вижда. Оформлението по някакъв начин подсказва какъв е жанрът. Радвам се, че на Панаира на книгата, който тече в момента, през първите три дни като че ли минаха повече хора отколкото в предишни години минаваха за целия панаир. Това е показателно, че се възражда интересът към четенето, към книгите", допълни Тотев пред Bulgaria ON AIR.

Европейската литература прави завръщане, като изпъква пред англоезичната преводна такава, посочи тенденцията издателят.

"Може би любопитството е повече или към неща, които са актуални за момента, или към по-популярни жанрове като криминалните романи и любовните романи. Като издател и читател нямам против любовните романи, важно е просто да се чете. Читателят да чете това, което му допада. На фона на англоезичната преводна литература изпъкват европейските автори. Това е много хубаво, защото имаше тенденция, когато европейската литература беше на дъното на книжарниците", посочи гостът.

Тотев е категоричен, че силата на рекламата за това една книга да достигне до по-голяма аудитория, е голяма.

"Рекламата е изключително важна. Особено през последните години е и силата на социалните мрежи. Изключително важно е да ти попадне пред погледа една книга. Когато книгата е нещо по-различно извън това море от книги, което е постоянно пред очите ни. Понякога и самата тема. Най-важното е магията, която създава един автор", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа