България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Украйна иска край на войната, Русия не отстъпва от завзетите територии

НАТО ще препотвърди подкрепата си към украинската държава, каза Кристина Цветкова

27.05.2024 | 12:20 Редактор: Деси Николова

Погледите ни отново са насочени към конфликта между Русия и Украйна.

"Ден на траур е в Харков днес, след атаката в събота. По последни данни жертвите са 16, сред тях и тийнейджъри, деца на 12 години. 43-ма души са ранени при тази ракетна атака на супермаркет в града, който в момента вероятно е най-тежко атакуваният във войната, която Русия води в Украйна", коментира международният редактор на Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин".

Според това, което Владимир Путин е казал от скорошното си посещение в Китай, руската армия не цели да завзема Харков, а да създава така наречените "буферни зони" в този конфликт.

Конференция за войната в Украйна ще се проведе в Люцерн на 15-16 юни. Швейцарското правителство съобщи, че е поканило 160 делегации, но Русия няма да присъства. 

"Вчера във видео, което бе предварително заснето обръщение на Зеленски от Харков, той призова големите лидери Байдън и Си Дзипин да присъстват на тази среща в средата на юни месец в Швейцария, на която ще участват над 80 представители и лидери на държави от целия свят. Няма потвърждение за участието на най-високо ниво на Вашингтон, но със сигурност представителство на САЩ ще има. Не става ясно все още дали Китай ще присъства, по всяка вероятност няма това да се случи, но предстои да разберем", отбеляза Цветкова за Bulgaria ON AIR.

На този фон руската армия завзема нови и нови територии.

"На тази среща за мира в Швейцария не е поканена Русия, Украйна настоява по някакъв начин вече да се стигне до край на тези военни действия, но да запази своите оригинални граници, докато Русия не възнамерява да отстъпва от вече завзетите територии", посочи Цветкова.

очакванията ѝ са по време на Парламентарната асамблея на НАТО Алиансът да препотвърди подкрепата си за Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа