България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ел. Божков: Задържането на цената на тока ще зависи от договарянето с американските централи

За покриване на дългове на НЕК не е изключена и приватизация на дружества, коментира експертът

06.05.2015 | 09:47 Редактор: Радослава Димитрова
Ел. Божков: Задържането на цената на тока ще зависи от договарянето с американските централи

Поскъпването на тока от юли ще зависи от окончателното споразумение с т. нар. американски централи, коментира в Сутрешния блок на България Он Ер бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. Според него сумата, която НЕК дължи на ТЕЦ-овете, е спорна, тъй като по време на предишния състав на регулатора е ставало въпрос за 400, а не за 700 млн. лв. Държавата може да набави средствата чрез заем, коментира енергийният експерт. Той не изключи и варианта за целта да бъдат приватизирани и енергийни дружества.

По думите му положителна стъпка за намаляване на дефицитите в бюджета на НЕК са нормативните промени, касаещи изкупуването на кафява енергия от топлинните централи и заводите. За по-осезаем финансов ефект обаче, са нужни по-сериозни промени в дългосрочните договори с американските и ВЕИ производителите, допълни Божков.

300 млн. лева годишно трябва да се спестят от разходите за разполагаемост от тези договори, а не по 90 млн. лева, както се говори, подчерта Еленко Божков. Той припомни за клаузата “take or pay”, която задължава плащането на всичката прогнозирана енергия, без значение дали тя ще се използва.