Нейков: Цената на тока не подпомага развитието на сектора, има реална необходимост за покачване и

Георги Ангелов, главен икономист на Институт "Отворено общество" и Славчо Нейков, експерт по енергийна политика

16.04.2015 | 12:57 Редактор: Дориана Ранкова
Нейков: Цената на тока не подпомага развитието на сектора, има реална необходимост за покачване и

Посоката на правителството за премахване на дефицита на НЕК е правилният път, но сме далеч от зануляването му. Това коментира Георги Ангелов по повод споразумението за намаляване цената на разполагаемост за двете американски централи. За НЕК ще е трудно да вземе директен заем, по-вероятно е това да стане чрез БЕХ. Важно е дали ще има държавна гаранция, и също какви условия ще даде Министерство на финансите, тъй като такава гаранция се дава, когато не е необходима. Да дадеш държавна гаранция на губеща компания е равносилно на загуба на парите, обясни Ангелов.

 

Увеличаването на цената на тока обаче не е панацея за свиване дефицита на НЕК. Важно е да има контрол на разходите, обощи икономистът. Няма как да хвърлим цялата тежест върху крайния потребител.

 

Според Славчо Нейков , че настоящата цена на тока не подпомага развитието на сектора, декапитализира го, тъй като е ниска. Има реална необходимост за покачване и, заключи енергийният експерт.

 

Председателят на ИЕМ смята, че правителството в момента действа най-адекватно от участниците на енергийния пазар. Регулаторът реално не е променил облика си въпреки промените в ЗЕ. По повод държавната гаранция, Нейков коментира, че това трябва да е последен вариант и припомни, че ЕС има строги правила в това отношение, необходима е нотификация.

 

Крайно време е КЕВР да сложи край на сагата с отнемането на лицензите на ЕРП-тата, коментира Нейков, а споре днего липсват правни основания.

 

За пълната либерализация на пазара от 2016г.  Нейков коментира, че е оптимистично това да се случи тогава, тъй като нямаме ясни правила за работата. А такива правила се проиграват, изпробват се, за да няма проблеми и да се видят последиците от евентуални грешки.

 

Цялото интервю в студиото на Investbook с водещ Дориана Ранкова, може да чуете в следващия видео материал: