Докога енергетиката ще е черната дупка на българската икономика ?

Теменужка Петкова: Споразумението с американските електроцентрали е първият договор за последните 20-30 г., по който се свалят цени

18.04.2015 | 22:00 Редактор: Кармелита Тонева
Докога енергетиката ще е черната дупка на българската икономика ?

Споразумението между енергийното министерство и  AES е постигнало още: американските собственици на Марица 1 и 3 са поели ангажимент да разплатят дълговете си към мините, които възлизат на около 200 млн. лв.

НЕК  от своя страна ще изплати до юни своите дългове към американските централи от 700 млн. лв. по следната схема - 200 млн. към мините от името на AES и 500 млн. лв. към самата AES. С това ще се намали значително междуфирмената задлъжнялост, тъй като и мините ще се разплатят със своите контрагенти.

Енергийният министър Теменужка Петкова бе гост в предаването Полиграф, на телевизия България он ер в събота - 18 април 2015.

Журналистката Светла Петрова търси отговори за проблемите в един от най-критичните сектори в българската икономика и определящ за стандарта на живот у нас.

Една от основните теми - за "компромисната" значимост на постигнатото споразумение с т.н Американските централи, които чрез подписани 15-годишни договори за продажба на прескъпа електроенергия, отвориха огромна дългова дупка в бюджета на НЕК.

Анализ за стабилността на цената на тока, за "тихите и кротки" преговори - по думите на премиера Борисов - с ВЕИ сектора, за алтернативите пред България след изолацията й от новия газов проект Турски поток, както и за много други енергийни теми с "високо напрежение" - вижте в следващото видео.

Вижте и втората част на разговора в студиото.