България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цената на тока ще зависи от дългосрочните договори и ефективното производство

Еленко Божков смята, че изборите през 2015 ще повлияят на ценообразуването

03.04.2015 | 10:49 Редактор: Радослава Димитрова
Цената на тока ще зависи от дългосрочните договори и ефективното производство

 

Дългосрочните договори в ТЕЦ Марица Изток, договорите с възобновяемите източници, както и преференциите за високо ефективното комбинирано производство са трите ключови проблема пред КЕВР.

Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер, енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков. По думите му от това как членовете на комисията ще се справят с тях, зависи бъдещето на ценовото развитие на електроенергията. 

Божков изрази притесненията си и относно корпоративното и политическо влияние върху КЕВР. По думите му шансовете на политическа намеса са минимални. Не така обаче стоят нещата с корпоративните. Според него старите членове на комисията, които продължават дейността си ще имат влияние върху цената за крайния потребител. Притесненията му обаче са, че има членове, които биха могли да упражнят лобистки интереси. Те могат да попречат на волята на комисията да се справи с претенциите на електроразпределителните дружества. Божков допълни, че симпатизира на новия председател на КЕВР Иван Иванов.