Иван Иванов е новият председател на КЕВР

Това беше и единствената номинация за поста

02.04.2015 | 14:20 Редактор: Мариета Иванова
Иван Иванов е новият председател на КЕВР

Иван Иванов е новият председател на КЕВР. Зад неговата кандидатура застанаха 142 депутати, 10 гласуваха „против“, а петима- „въздържал се“.

Кандидатурата на Иванов беше издигната от Реформаторския блок и беше единствена за поста.

При изслушването на Иванов в парламентарната енергийна комисия преди дни той отбеляза, че ако регулаторът се издържа от собствени такси и наложени глоби ще подобри капацитета си. Той подчерта, че в момента всички приходи отиват към държавния бюджет.

По отношение на либерализацията на енергийния пазар той посочи, че следва да се приложат две основни мерки- да се създадат нови правила, които не поставят НЕК в привилегирована позиция спрямо останалите търговци, както и да се въведе енергийна борса, до която да достига цялото количество произведена енергия, а след това да се начислява добавката задължение "към обществото" за покриване на преференциалните цени за зелената енергия, енергията от когенерации и американските централи, смята Иванов.

Той изтъкна още, че България е единствената страна, в която няма лицензионен режим за ВиК операторите. Изискванията към качеството на предоставянето на ВиК услугите се налагат от наредби, които обаче не могат да обхванат всички необходими изисквания както в една лицензия, отбеляза той и прогнозира, че няма да могат да бъдат спазени сроковете за приемането на наредбите за регулиране цени на водата и за качеството на ВиК услугите.