Иван Иванов: Независимо финансиране ще повиши капацитета на КЕВР

Надежда за намаляване на цените от американските централи изрази номинирания за шеф на регулатора

31.03.2015 | 14:24 Редактор: Мариета Иванова
Иван Иванов: Независимо финансиране ще повиши капацитета на КЕВР

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране получи възможност за независимо финансиране чрез събираните глоби, такси и други приходи, това ще повиши капацитета на регулатора. Това заяви номинираният от Реформаторския блок за председател на регулатора Иван Иванов по време на изслушването му в Енергийната комисия към парламента.

Иванов подчерта, че в момента всички събирани от регулатора такси отиват към държавния бюджет, предава БТА.

Той също така изрази надежда, че още днес ще завършат преговорите с  американските централи и ще бъде постепенно намалена цената на тези централи като се използват ясни механизми, каза още Иванов. Тези механизми по думите му са натоварване на централите на 100 процента, износ на произведената от тях енергия към Турция, както и използването им за балансираща мощност.
Иванов коментира още, че за нови мощности от ВЕИ ще има преференциални цени само за инсталации от оборски тор и за малки покривни конструкции от слънце и вятър.

НЕК пък, ще може да бъде частично компенсирана за високите цени на енергията от ВЕИ чрез приходите от продажбите на въглеродни емисии, които за 2015 г. се очаква да са 120 млн. евро за 2015, коментира още той.

По отношение на либерализацията на енергийния пазар той посочи, че следва да се приложат две основни мерки- да се създадат нови правила, които не поставят НЕК в привилегирована позиция спрямо останалите търговци, както и да се въведе енергийна борса, до която да достига цялото количество произведена енергия, а след това да се начислява добавката задължение "към обществото" за покриване на преференциалните цени за зелената енергия, енергията от  когенерации и американските централи, смята Иванов.

Той изтъкна още, че България е единствената страна, в която няма лицензионен режим за ВиК операторите. Изискванията към качеството на предоставянето на ВиК услугите се налагат от наредби, които обаче не могат да обхванат всички необходими изисквания както в една лицензия, отбеляза той и прогнозира, че няма да могат да бъдат спазени сроковете за приемането на наредбите за регулиране цени на водата и за качеството на ВиК услугите.

Трябва да бъде променена пределната цена на водата, която в момента е 4 процента от месечния доход на домакинствата, а по настояване на Световната банка този процент не трябва да е повече от 2,5 процента, посочи Иван Иванов.
Той очерта и проблемите в сектор топлофикация - неефективност на централите, лошо обслужване, пропуски в управлението, както и монополно положение спрямо клиентите.

Трябва да се направят промени в общите условия на топлофикациите и в Закона за защита на потребителите, смята Иванов. При природния газ проблем има при развитие на преносната мрежите - преносна и разпределителна, посочи Иванов. Той подчерта, че
липсват стимули за газификация на населението заради сравнително високата цена на природния газ, сравнително ниската цена на електроенергията и високите начални разходи за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Този проблем предстои да бъде
решен постепенно като се изградят бъдещите интерконектори със съседните страни и има истинска диверсификация на доставките на газ, смята Иванов.

В  Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат изслушани още и предложените от различните парламентарни групи кандидати за членове на КЕВР, сред които бившите председатели на ДКЕВР Боян Боев, предложен от БДЦ, Светла Тодорова и Евгения Харитонова, предложени от ГЕРБ, както и Елена Маринова, Валентин Терзийски, Еленко Божков и други номинации от различни политически сили.