България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надя Василева: Не е невъзможна задачата да се осигурят добре подготвени кадри на пазара у нас

За тази цел обаче бизнес, правителство и образование трябва да работят заедно

19.03.2015 | 11:52 Редактор: Ирина Георгиева
Надя Василева: Не е невъзможна задачата да се осигурят добре подготвени кадри на пазара у нас

Задачата да се осигурят добре подготвени кадри за българския пазар не е невъзможна, но за това правителството, образователната система и работодателите трябва да работят заедно. Това становище изказа управляващият директор на Manpower България Надя Василева в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите й, добра е идеята да се привличат целенасочени групи от имигранти за този бизнес, където липсва работна сила.

"Изобщо не трябва да мислим за тези неща. Демографският срив, който имаме в България, предразполага това мислене много сериозно и действително трябва да гледаме как да използваме всички начини, които да помогнат на повече работодатели да се срещнат с техните служители." - допълни Василева.

Василева подчерта и фактът, че работодателите стават все по-изискващи към кадрите, въпреки че такива, добре обучени, трудно се намират на пазара. Според нея нужно е да се погледне отвъд длъжностната характеристика.

"Виждаме, че има много нови инициативи от гледна точка на обучение. Виждаме и, че когато младите хора не харесват това, което намират сред работодателите, да се опитват да създадат нещо сами, което е една прекрасна възможност." - смята Василева.

Чуйте коментара на Надя Василева за пазара на труда в следващия видео материал: