Субсидията за университетите според качеството на образованието?

Идеята на ГЕРБ е да се създаде така нар. иновативно училище

10.03.2015 | 17:50 Редактор: Кремена Кръстева
Субсидията за университетите според качеството на образованието?

50 процента от субсидията за университетите да бъде обвързана с качеството на образованието, което предоставят висшите учебни заведения.

Тази идея изрази председателят на Комисията по образование в парламента Милена Дамянова на работна закуска с експерти от сферата на образованието. Кариерното развитие на децата да започва още от 1 клас, предлагат още от ГЕРБ.

ГЕРБ предлагат гимназиалното образование се разделя на два етапа - първи от 8-10 клас и втори гимназиален етап от 11-12 клас.

Във втория етап пряко участие в изработването на учебната програма се предлага да имат представители на университетите.

Училищата с добри резултати ще получават допълнително финансиране, а тези които не отчитат добро ниво на образователната услуга, но ще получат средства, за да подобрят качеството й.

По програмата за развитие на човешките ресурси ще продължат курсовете за преквалификация на учители, но това ще бъде обвързано с резултатите от работата им като преподаватели.

На всеки 4 години учителите ще преминават през атестация.

Предвижда се да се въведе така нареченото иновативно училище, което ще кандидатства за този статут пред образователното министерство и ако бъде одобрено, в него ще се преподава по различен учебен план от стандартния план препоръчан от образователното ведомство.

 

Четете за събитието Финансово образование за устойчива икономика.