България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Кичашки: Политическите разговори, които се водят в момента протичат на "скришно" място

Преговорите за бъдещо правителство да бъдат публични, ясни и видими

17.10.2014 | 10:15 Редактор: Ирина Георгиева

Необходимо е консултациите и преговорите за бъдещо правителство да бъдат публични, ясни и видими, а не скрити и водени на принципа на едно тайно договаряне. Тази теза застъпи политологът Петър Кичашки в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него политическите дискусии, които се провеждат в момента протичат на друго "скришно" място. Ако не се сформира ново правителство, няма нищо драматично, ако се направят нови избори, въпреки че това няма да промени картинката в парламента, допълни Кичашки.

"Истината е явно, че разговори се водят някъде другаде, скришно, тайно и това са истинските разговори. Тези, които гледаме са един маскарад, който е удобен на бъдещия мандатоносител в лицето на ГЕРБ, удобен и за другите политически сили. Но няма характер на нещо структуроопределящо се в хода на движение на българската политика. Виждаме, че основната задача, с която се занимават партиите на тези консултации е всъщност е едно алгебрично пресмятане до каква степен съвпадат платформите им. Това е нещо, което всеки студент по политология може да направи за 2 часа като вземи програмите на всички партии, които влизат в парламента и направи един сравнителен анализ." - обясни политологът.

Очевидно е, че има търкания между политическите сили, но има и допирни точки, отбеляза Кичашки. По него думи ГЕРБ може да сформира стабилно управление и без РБ.

"Щеше да бъде един силен знак и за компромиси и за форма на отваряне на политическия процес и на прозрачност, ако тези разговори наистина бяха реални, а на камуфлаж. Ако реално политическите лидери обсъждаха на тези публични консултации какво и как ще се случва оттук насетне, каква би била една бъдеща управленска конфигурация и т.н. За съжаление те не изпълняват тази си роля. Консултациите нямат характер на нищо, което се води между политическите сили, за да избистри политическата ситуация у нас. Напротив - те имат демаскиращ характер, т.е. вместо да отваря и да носи публичност, те се превръщат в инструмент за потулване на истината.Сега не знаем, кой какви министерски кресла или какви табуретки, ако щете по ведомства си е договарял, защото всъщност договарянето тече на друго място. Относно това, че има една криза на политическото у нас - тя не е само у нас и трябва да се отбележи, че има един прост принцип на демокрацията е, че тези, които участват в политиката е за тези, които се интересуват от политиката." - допълни Кичашки.