България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Елица Димитрова: Населението у нас застарява все повече, докато раждаемостта също намалява

16.10.2014 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Елица Димитрова: Населението у нас застарява все повече, докато раждаемостта също намалява

България следва една тенденция, която е обща за повечето страни в ЕС, свързана с влошаването на демографските показатели. Това заяви доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека в Сутрешния блок на България Он Ер. Тя цитира данни на НСИ, според които в България за последната година, средната продължителност на предстоящия живот е 72 години за мъжете и 75 години за жените, което е значително по-ниско от средно европейската норма.

"Прокрадва се тезата, че през последните години е налице една положителна тенденция в този показател-средната продължителност на сегашния живот се повишава от 2007 г. насам, но ако разгледаме малко по-комплексно тези промени и вземем в предвид и други индикатори ще видим, че това подобрение не е задължително свързано с подобрение на здравния статус на населението, защото ако разгледаме данни на Евростат, ако разгледаме показателя, който се отнася към средната продължителност на живота в добро здраве, ще видим, че от същата  тази 2007г всъщност тенденцията е негативна. Т.е. в България е на лице един процес на нарастване на средната продължителност на предстоящия живот, което се дължи на стареене на населението, но същевременно това население не старее добре, в достатъчно добро здраве." - коментира доц. Димитрова.

Според доц. Димитрова в България картината е още по-тревожна спрямо другите европейски страни, защото освен, че българското население старее интензивно, тя се явява и страна, която губи млади и квалифицирани кадри. Демографските процеси са фундаментални, защото от тях зависят множество други социални процеси в едно общество - трудно е да бъдат компенсирани от политически механизми в краткосрочен план, категорична е доц. Димитрова.