България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антоний Тодоров: ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати да крепят едно правителство на малцинството

Коалиция няма да има, но нищо не пречи да има неформално партньорство, коментира политологът

07.10.2014 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
Антоний Тодоров: ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати да крепят едно правителство на малцинството

ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати да крепят едно правителство на малцинството, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът проф. Антоний Тодоров. Той припомни, че в 42-я парламент е имало два основни проблеми – единият с мнозинството и другият- с кворума. Експертът допълни, че коалиция между партията на Борисов и тази на Местан няма да има, но не пречи да има неформално партньорство. Неговото мнение е, че дори вече има такава договорка.

Експертът посочи, че ситуацията  е подобна на предсрочните избори през 2013, „когато имаше 4 партии в парламента, но ГЕРБ не успя да намери коалиционен партньор. Сега партиите, които влизат в Народното събрание  са два пъти повече, и изборът е двойно по-голям, но въпреки разликите, ГЕБР някак изпитва трудности да намери коалиционен партньор, с когото да формира трайно мнозинство,“ коментира Тодоров.

„Сега има по-богат избор, но ако следим внимателно заявленията на политическите лидери, ще видим, че той е само на пръв поглед само по-богат. Има голямо въздържане безрезервно да бъде подкрепена една коалиция с ГЕБР  в този парламента, дори малко учудващо, особено след дългото говорене за коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ“, посочи Тодоров.

В тази връзка експертът посочи, че  „ГЕРБ започва сондиране на идеята за правителство на малцинството, което да бъде подкрепено от някого“, въпреки че това по думите му „ще е повторение на ситуацията от 2009“.

Последната опция според политолога е да има нови избори след три месеца, „ако никой не преодолее своето его, ако политиците не разберат, че има важни неща за решаване“. По думите му, „новите избори не биха променили особено картината, но избирателите ще се изнервят със сигурност“.