Момчил Дойчев: Всяка партия направи оферта, срещу която ще подкрепи дадено правителство

Има възможност, все пак, да се създаде някаква конфигурация на фона на острите противоречия, коментира политологът

07.10.2014 | 10:14 Редактор: Мариета Иванова
Момчил Дойчев: Всяка партия направи оферта, срещу която ще подкрепи дадено правителство

Всяка една от по-малките партии, които влизат в парламента във връзка с предстоящите трудни преговори, даде своята оферта, „някак постави условия, изпълнението на които би довело те да подкрепят дадено правителство“, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев политологът Момчил Дойчев.

„ДПС – казва евроатлантически ценности, за да бъде третата сила, която да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. ББЦ- казва без Борисов, но подкрепяме ГЕРБ, без ДПС. Посланието на БСП е - те да правят всичко, ние ще бъдем в опозиция. Дори АВБ казват, че са в готовност на широко съгласие“, коментира експертът.

Той допълни, че разглежда това като предварителни оферти на всички партии – от ГЕРБ до АБВ, които ще са "за" европейска политическа култура.

В този смисъл по думите му изказването на Местан е било много точно.

По думите на Дойчев има възможност все пак да се създаде някаква конфигурация, „която да избегне всички остри камъни, които са неизбежни при тези противоречия и различни интереси на партиите“.

Още по темата

Дойчев подчерта, че политическата нестабилност ще продължи още месец- два.  

“Разчитам на мъдростта на основните политически партии“, коментира политологът.

Той подчерта, че при едни нови избори големите партии в 43-я парламент със сигурност ще намалят резултата си, за някои от по-малките – не е ясно дали изобщо ще влязат в парламента, „може да се появят и нови играчи“.

Политологът коментира още, че и „Западът,  и Русия са заинтересувани да има едно стабилно правителство“.

В  подкрепа на изказването си, той посочи, че „Русия е заинтересувана „Южен поток“ да продължи по нейните правила, а не по европейските, въпреки, че по принцип е заинтересувана от нестабилност в тази по-мека периферия от ЕС“.

„От друга страна, самите западни страни, те ще натиснат партиите, които сега отправят критики към ГЕРБ и отказват с едни или други аргументи да участват в едно коалиционно управление“, коментира Дойчев и уточни, че става дума за Реформаторския блок и за Патриотичния фронт.