България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментари на КНСБ и БСК за неотложните задачи пред НС

18.07.2014 | 12:39
Коментари на КНСБ и БСК за неотложните задачи пред НС

След като в сряда, 18 юли, НС отново не работи поради липса на достатъчен брой депутати в залата, представители на работниците и работодателите коментираха в студиото на България он ер последиците за бюджета на НЗОК и републиканския.

Забавянето в работата на парламента, с оглед евентуалната оставка на правителството другата седмица, оставя само 5 работни дни време за НС да актуализира бюджета на НЗОК и свързаната с нея промяна в републиканския бюджет.

Още по темата

По телефона Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ коментира за Сутрешния блок на 18 юли отлагането на гласуването на бюджета.

Според Ненков най-напред трябва да се гласува бюджета на НЗОК в размера, предлаган от 328 млн лв, предложен от Надзорния съвет на Касата, а е предлаганите 225 млн лв.

КНСБ има представител в надзора на НЗОК.

Евентуалната актуализация на нейния бюджет трябва да се отрази в държавния бюджет, което създава сериозен казус, смята Ненков.

Според него въпросът е какво ще бъде решението за КТБ. КНСБ подкрепя възможността да се изплащат и по-големи суми от гарантираните 100 000 лв след приемане на оздравителния план за КТБ, каза Ненков.

Той настоя за бързо възстановяване на гарантираните депозити и приоритетно да се действа със заплатите на служителите в държавния сектор, които са изплащани през КТБ.

 

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК каза, че очакват да видят как се развиват събитията до 23 юли, сряда. Според него в момента очевидно има резерви, дефинирани от надзора на НЗОК, които ще закрепят положението в близките седмици.

Бранков смята, че има още изостанали проблеми, изискващи спешно законово решение - например Закона за управление на отпадъците, Закона за местните данъци и такси, Кодекса за социално осигуряване - за категорийните работници и изплащането на пенсиите им от 2015.

Целият разговор от студиото - във видеото.