България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Никой не очакваше такава дистанция в изборните резултати, заяви социологът проф. Михаил Мирчев

26.05.2014 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
Никой не очакваше такава дистанция в изборните резултати, заяви социологът проф. Михаил Мирчев

Никой не очакваше такава дистанция в изборните резултати, заяви социологът проф. Михаил Мирчев в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи процентът на БСП  падна повече, отколкото се очакваше, а процентът на ГЕРБ неочаквано се е повишил. Според социологът Европейските избори на 25 май позволиха на партиите в България да си премерят силите. Според проф. Мирчев надпреварата  е била подготовка и за местните избори през 2015г., на които често се пренарежда политическото статукво.

„Много е специфична ситуацията вътре и около БСП и тази гледна точка този резултат е доста горчив хап и те не го скриха вчера.”, подчерта проф. Мирчев и допълни, че въпреки всичко потенциалът на БСП се съхранява и продължава да го има.

„От друга страна потенциалите на БСП се съхраняват, защото Георги Първанов със своето АБВ им открадна около 4,3%, това са около 100 000 гласа. Покрай тези 100 000 гласа, вероятно още около 100 000 са разколебани, заради това, че двамата големи в БСП са карат по този агресивен начин.”

Според проф. Мирчев въпреки че евроскептицизмът в България се засилва, все още няма такава група у нас, защото липсва лидер.

„Имате огромна маса хора, които биха се залепили за евроскептична лява или дясна партия, но в момента няма лидер. Тази позиция се опита да я вземе Волен Сидеров, но от резултатите, формулата не му е била точно оцелена.”

Изненадата на тези избори е „България без цензура” и нейният лидер Николай Бареков, заяви проф. Мирчев. По негови думи политическият лидер е успял да убеди голяма част от националистите да гласуват за него.

„Трябва да се определят и да кажат кои са те. След което да кандидатстват и някой да ги припознае. Знаете, че в ЕНП е пренаселено с български партии, така че ще им бъде трудно.”

Изненада е и покачването на избирателната актвиност, спрямо предишните години, отбеляза проф. Мирчев. По негови думи по-голямата част от европейците са се мобилизирали  и искат да влязат в центъра на политиката.

Пълният коментар на социологът проф. Михаил Мирчев в следващия видео материал: