М. Миков, Т. Дончева и Е. Сугарев за предсрочните избори

Полиграф със Светла Петрова, 7 юни, целият запис

07.06.2014 | 22:22
М. Миков, Т. Дончева и Е. Сугарев за предсрочните избори

Председателят на парламента Михаил Миков, политическите анализатори и активни участници в политическия живот Татяна Дончева и Едвин Сугарев коментират в студиото на телевизия България он ер темите за предсрочни избори,  задължително гласуване, разрива между ДПС и БСП, ходовете на Сергей Станишев, казуса Южен поток и възможните коалиционни партньорства на бъдещата власт. В предаването Полиграф с водещ Светла Петрова на 7 юни от 20.30 ч.


В предаването „Полиграф” председателят на парламента Михаил Миков заяви, че за напрежението между БСП и ДПС е допринесла липсата на ясно и точно коалиционно споразумение.

Миков е категоричен, че социалистическата партия плаща по-висока цена от ДПС, цена непропорционална на отговорностите на това правителство, в отговор на въпрос за равносметката след евровота и след заявката за предсрочни избори.

Темите за вот наесен, равносметки и осваквки в БСП, задължителното гласуване, отношенията между бизнеса и властта бяха коментирани в студиото освен с шефа на парламента и с политическите анализатори - Татяна Дончева и Едвин Сугарев.

Михаил Миков загатна, че е по-скоро противник на задължителното гласуване, но подкрепя дискусия по темата.

Миков смята, че дори заведени задължително до урните, хората могат да пуснат бяла бюлетина, с което няма да се реши проблема с контролирания вот.

Изборите трябва да са в ранната есен, смята Миков, като преди това правителството ще трябва да подаде оставка.

Той призна, че са били обсъждани в БСП 7-8 варианта за реакция, сред които и намерението на Станишев да стане премиер на мястото на Орешарски, а при промени в кабинета да влязат 5-6 министри на БСП.

Миков обаче нито потвърди, нито отрече именно амбициите на Станишев да са провокирали реакцията на ДПС за предсрочни избори.

Коментира обаче, че Местан е показал недобър политически стил, което е лошо, когато се прави от по-малкия коалиционен партньор.

Акцент в разговора между Михаил Миков и Светла Петрова беше казусът Южен поток като вероятна причина за разрива между доскорошните партньори.

Според него в момента България е арена на геополитически натиск, при който очаква за съжаление страната ни „да изтегли късата клечка” и е категоричен, че Европейската комисия в оставка притиска страната ни политически със заплахите към проекта Южен поток.

Цялото интервю от предаването Полиграф - във видеото:


 

Според Татяна Дончева БСП е напълно деградирала, защото начело на партията вече 14 години стои Сергей Станишев.

Тя каза, че лидерът на червените е действал напълно неадекватно след резултатите от евровота и че идеята на Станишев за задължително гласуване е реакция на „губещ гневен човек”.

 

 

Татяна Дончева заяви, че за последните 25 години България има 3 незаобиколими и категорични постижения: членство в НАТО, членство в ЕС и запазване на етническия мир.

 

Тя укори Станишев, че си позволява за заиграва с етническата карта, подценявайки ролята на Възродителния процес.

 

Според Едвин Сугарев БСП е дълбоко деградирала, това , че Станишев след над 10 изборни загуби продължава да стои начело унижава нормалните социалисти, соколкото такива все още има в партията и не са я напуснали.

Сугарев смята, че на заседанието на НС на БСП на 10 юни, Станишев ще поиска вот на доверие и ще го получи с аргумента на съпартийците си „айде сега да не клатим лодката”.

Според Едвин Сугарев русофилите търпят поражение в България, а имиджът на БСП все повече се срива именно благодарение на водената от Станишев политика.

Цялото интервю с Т. Дончева и Е. Сугарев - във видеото.