Facebook ще доставя интернет в Африка от Космоса

Социалната мрежа планира да изстреля сателит в Космоса, чрез който да предоставя интернет

06.10.2015 | 14:16 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook ще доставя интернет в Африка от Космоса

Facebook ще създаде сателит, който да осигури достъп до интернет в най-отдалечените части на Африка, обяви основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг, цитирано от BBC.

Социалната мрежа ще си партнира с френския интернет доставчика Eutelsat. От Facebook се надяват първият спътник да бъде изстрелян през 2016г.

"Продължаваме да работим, така че да свържем целия свят, дори и това да означава да погледнем отвъд нашата планета." - пише Марк Зукърбърг в пост във Facebook.

"Сателитът AMOS-6 в момента се изгражда и ще бъде изстрелян през 2016 г. в геостационарната орбита, която ще покрива големи части от Западна, Източна и Южна Африка. Ще работим и с местни партньори в рамките на тези региони, за да помогнем на хората по тези места да имат достъп до интернет услуги, предоставяни чрез сателит." - пише още Зукърбърг.

Планът е част от проекта на Facebook Internet.org, който е подложен на остри критики в някои страни. Например в някои области на Индия, бизнесът реагира гневно и заяви, че Facebook и партньорите му имат нечестно предимство на развиващите се интернет пазари.

Internet.org експериментира с различни начини за предоставяне на интернет до трудно достъпните места. Наскоро от социалната мрежа разкриха, че планират да използват дрон, който да "излъчва интернет".

Последната инициатива изглежда ще използва съществуващата сателитна технология, за да предоставя интернет на достъпни цени.

"През последната година Facebook проучва начини за използване на самолети и сателити, за да предоставя достъп до интернет от небето." - пише още Зукърбърг. 

"Когато се свързват хората, живеещи в отдалечените райони,  често традиционната инфраструктура за интернет трудно се изгражда и е неефективна, така че трябва да се измислят нови технологии." - посочват Зукърбърг.

Няколко компании вече предоставят интернет по сателит, но това е скъп вариант, който често е извън обсега на повечето хора в развиващия се свят.

/Снимка: Facebook, Mark Zuckerberg/