Меркел притисна Зукърбърк за хейтърски коментари във Facebook

Меркел и Зукърбърк са били чути по време на предаване на живо

27.09.2015 | 14:00
Меркел притисна Зукърбърк за хейтърски коментари във Facebook

Германският канцлер Ангела Меркел попита главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърк как неговата компания напредва по въпроса за ограничаване на расистките постове, съобщава Bloomberg. Германското правителство се оплака, че социалната мрежа не прави достатъчно за спиране на скорошните изблици на  ксенофобия.

По време на обяд в рамките на срещата на ООН по въпросите на развитието в Ню Йорк в събота Меркел и Зукърбърк са били чути по време на предаване на живо на сайта на ООН, докато участниците заемали местата си.

След като Меркел бързо разпитала Зукърбърк за случая с хейтърските постове, основателят на Facebook отговорил, че "трябва да направим нещо".

"Работите ли по въпроса?", попита Меркел на английски. "Да", отговори Зукърбърг, преди да бъде прекъснат от откриването на церемонията.

В началото на септември Facebook съобщи, че ускорява усилия за спиране на расистки коментари на германската си платформа. Компанията съобщи на 14 септември, че заедно с германската интернет надзорна агенция - неправителствена група, наречена Доброволно самонаблюдение на доставчиците на интернет да провери съмнителни хейтърски постове.

Още по темата

Германските власти са изправени пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война, в която над 1 млн души се очаква да потърсят убежище от войната и бедността и да влязат в страната тази година. Дори и мнозина германци да приветстват новодошлите, вълната мигранти предизвиква и нападения на бежански центрове и хомофобски чувства.

"Ангажирали сме се да работим в тясно сътрудничество с германското правителство по този важен въпрос", каза говорителката на базирания в Калифорния Facebook Деби Фрост в мейл до Bloomberg.

"Смятаме, че най-доброто решение да се справим с хората, които правят расистки и ксенофобски коментари може да се намери, когато интернет доставчиците, правителството и гражданското общество заедно работят по общото предизвикателство", каза тя.