Сътресенията около рублата засегнаха online продажбите на Apple в Русия

Технологичният гигант спрял продажбите на iPhone, iPad и други

17.12.2014 | 12:41 Редактор: Мариета Иванова
Сътресенията около рублата засегнаха online продажбите на Apple в Русия

Технологичният гигант Apple съобщи, че има проблем с онлайн продажбата на продукти в Русия, заради волатилността на рублата спрямо фиксираните от компанията цени, пише BBC.

 Apple спря продажбите на своите iPhone, iPad и други продукти в страната след като преди ден националната валута  на Русия премина в режим на свободно падане.

Рублата се понижи с над 20% тази седмица, независимо от драматичното решение за повишаване на лихвените нива от 10.5% до 17%, отбелязва BBC.

От сутринта на 17 декември доларът се търгува в рамките на около 71 рубли.

През ноември Apple повиши цените си в Русия с около 20%, след като отслабващата рубла направи продуктите на компанията в страната по-евтини в сравнение с други страни от Европа.

Руската централна банка съобщи в сряда- 17 декември, че е похарчила над 2 млрд. долара с цел интервенция на валутния пазар в понеделник- 15 декември.

Финансовата институция похарчи около 80 млрд. долара, подпирайки рублата тази година, но независимо от това, валутата изтри над половината от стойността си спрямо долара от януари  насам, като сред отбелязваните ключови фактори са поевтиняването на петрола и западните санкции заради украинския конфликт. Двата фактора отслабиха руската икономиката, отбелязва BBC.

Руската централна банка планира допълнителни мерки за стабилизиране на валутата, отбелязва британската медия, позовавайки се на думите на първия заместник-председател на финансовата институция Сергей Швецов.