Google реши да инвестира в старо летище на NASA

Технологичната компания иска да разшири изследванията си в областта на Космоса и роботиката

12.11.2014 | 15:34 Редактор: Ирина Георгиева

Последният "удар към луната" на Google е желанието на компанията да инвестира в летище собственост на NASA, за да разшири изследванията си в областта на Космоса и роботиката, предаде BBC.

Planetary Ventures, разклонение на Google, ще поемат управлението на летището - Moffett Federal Airfield. Площадката вече се използва редовно като писта за частни самолети на милиардери и фирми.

От Google все още не уточняват как точно ще се ползва мястото. Но според прессъобщение на Управлението, площадката ще бъде използвана за "проучване, развитие, събиране и тестване на различни области от космическите изследвания, авиация, марсоход/роботика и други нововъзникващи технологии."

За NASA, предложението е доста "голям улов" - споразумението ще се обезпечи с 731 милиона паунда за рента за първите 60 години.

"Както NASA разширява присъствието си в Космоса, така тя се опитва да намали "отпечатъкът" си тук, на Земята." - заяви администраторът на Космическата агенция Чарлз Болдън.

И за Google, инвестицията представлява възможност да се възстанови емблематичната сграда.

Част от сделката включва реновиране на Hangar One, важен ориентир в Силициевата долина. Той е построен през 1933г. и една от най-големите в света "свободно-стоящи" структури.

Planetary Ventures планира да инвестира повече от $200 милиона във възстановяването на Hangar One и два други хангара в тази местност. Ще се създаде образователен център, където обществеността ще може да изследва развитието на мястото, както и ролята на технологиите върху него.

"Очакваме с нетърпение да възстановим забележителността Hangar One,  който в продължение на години е смятан за едно от най-застрашените от разруха исторически места в САЩ." - коментира Дейвид Радклиф, вицепрезидент на недвижими имоти, работни места и услуги в Google.

Много малко знаем за Planetary Ventures, фирмата зад сделката. В съобщение до медиите се описва като организация за недвижими имоти, въпреки че името говори повече (Planetary-планетарен, планетен и Ventures-осмелявам се, рискувам).

Космически проекти

Това не е първият път, в който Gоogle инвестира в необичайни проекти. Два мистериозни баржа се появиха в бреговете на Сан Франциско и Портланд, Мейн миналата година и се оказаха именно собственост на Google. Стана ясно, че от компанията искат да ги използват като подвижни витрини за нови продукти като Google Glass и коли, които се самоуправляват. По-късно обаче проектът беше изоставен заради риск от пожар.

Това не е и първият път, в който Google работи с NASA. През 2005г. Google построи офис в изследователския център на NASA, за да си сътрудничат в редица проекти. Съвсем наскоро гигантите си партнираха в създаването на нова лаборатория, фокусирана върху машинното обучение, също базирана в изследователския център на Управлението.

Създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин имат известен интерес в областта на авиацията и Космоса. Тяхната компания е придобила фирми, работещи в областа на сателитните технологии и роботиката.

/снимка: Hangar One NASA/