Учени приземяват сонда върху комета

Целта на мисията е да се установи състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години

11.11.2014 | 12:54 Редактор: Ирина Георгиева
Учени приземяват сонда върху комета

Европейската космическа агенция се подготвя за уникална операция в Космоса. Учените ще се опитат да приземят сонда на повърхността на комета. Целта на мисията е да се установи състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години. Ако експериментът бъде успешен, това ще бъде първото подобно кацане в историята.

Космическият апарат Rosetta се очаква на 12 ноември да спусне сондата си върху комета. Екипът от специалисти няма да знае дали експериментът е успешен около седем часа след отделянето на сондата. Те се надяват, че уникалната операция ще им помогне да погледнат назад във времето. Те се надяват, че ще намерят отговори на много въпроси за кометите в Слънчевата система, както и да съберат информация за състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години.

Ако успее да се приземи, сондата ще се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло с помощта на специален харпун. Сондата носи десет инструмента, които са предназначени за заснемане на фотографии, анализ на молекулярния състав на кометата и провеждане на експерименти.

Космическият апарат Rosetta ще продължи да обикаля около кометата и когато опашатата звезда достигне най-близката точка на елипсата си до Слънцето през август 2015 година. Така учените ще могат да видят как кометата се затопля и променя, доближавайки се до звездата.

/Снимки в Галерия от Европейската космическа агенция