Вицепрезидент на корпорацията Google подобри рекорда на Феликс Баумгартен

57 годишният Алън Юстейс скочи от височина 41 425 метра

25.10.2014 | 13:14 Редактор: Ирина Георгиева
Вицепрезидент на корпорацията Google подобри рекорда на Феликс Баумгартен

Вицепрезидент на корпорацията Google подобри рекорда на скок с парашут на Феликс Баумгартен от 14 октомври 2012 година, съобщава вестник New York Times. 57 годишният Алън Юстейс скочи от височина 41 425 метра.

Алън Юстейс е бил облечен в специален костюм за астронавти, снабден със система за поддържане на живота на огромната височина и оцеляване при свръхзвукова скорост. Падането му е продължило 15 минути, а според New York Times в определен момент скоростта му на падане е надхвърлила 1323 км/ч, а зрители на земята са чули характерния тътен от преминаването на звуковата бариера.

Изданието съобщава, че Юстейс, който е вицепрезидент на Google е отказал корпорацията да му помага, защото не искал скокът му да се превръща в реклама, както и да се повтори шумотевицата от скока на Феликс Баумгартнер.

За разлика от Баумгартнер, американецът не е изпозвал капсула като гондола, окачена под хелиевия балон, а е бил закачен сам. Освобождаването е станало с малко експлозивно устройство, а приземяването е станало на над 110 км от мястото на старта. Юстеис определя скока като невероятно изживяване, което спира дъха от емоция.