Тричленният екипаж на МКС се завърна успешно на Земята

Приземяването на капсулата с тримата астронавти стана в Казахстан

10.11.2014 | 13:14 Редактор: Ирина Георгиева
Тричленният екипаж на МКС се завърна успешно на Земята

Тричленният екипаж на Международната космическа станция се завърна успешно на Земята. Астронавтите прекараха в Орбита 170 дни, като мисията им включваше различни експерименти и научно-изследователски проучвания. Сред изпълнените от тях задачи е и посрещането на товарните космически кораби Cygnus и Dragon.

Приземяването на капсулата с тримата астронавти стана в Казахстан. Капитан на мисията е опитният руски космонавт Максим Сураев и колегите му - американецът Рийд Вайсман и германският инженер Александер Герст напуснаха орбиталната станция в 3:31 часа българско време. След три часа и половина те се приземиха успешно в замръзналите степи в Казахстан, североизточно от град Алкалъйк. 

Интересно е, че мисията на екипажа ще бъде запомнена с плюшено жирафче, което американският космонавт получи преди излитането си от своите дъщери. Подаръкът бе неразделна част от ежедневието му в орбита.

Иначе други двама руски астронавти и новият командир на МКС Бари Уилмор останаха в станцията, която представлява научна лаборатория на стойност 100 млрд. долара и лети на височина 418 км. над земната повърхност.