Това телефон ли е? Или е дрон? Не, това е флон!

Група учени изобретиха нов вид безпилотен самолет

05.08.2014 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Това телефон ли е? Или е дрон? Не, това е флон!

Художникът Лот Аморос, инженерите Кристина Наваро и Александре Оливър спечелиха наградата The Next Things за 2013 г. със своето изобретение "Флон". То е с Н-образен корпус и превръща смартфоните в летящи апарати, коментират от The Guardian.

"Флон" може да достигне до 20 метра височина, от която да прави снимки и видеа.

Устройството е проектирано да се прави по евтин и прост начин. Конструкцията е дървена и се захранва самостоятелно от батерия и четири витла.

"Опитахме се да опростим, както цялата технология на нашите безпилотни самолети, така и начинът им на контролиране," заяви Аморос пред BBC на събитието Sonar+D в Барселона.

Интересна особеност на "Флон" е, че смартфонът, който се намира във въздуха, се управлява дистанционно от друг на земята с помощта на приложение на Android и Bluetooth връзка.

"Това, което се стремим да променим, е концепцията, че дроните са вещ, която само хората с пари могат да си позволят," каза Оливър.

Дроните (безпилотни летателни апарати) са навсякъде и тяхното приложение става все по-широко разпространено. При първата употреба на дрон, обществото си мисли, че те са с военна цел, но сега хората започват да осъзнават положителните и творчески възможности на безпилотните летателни апарати.

Положителни страни на безпилотни летателни апарати

Конкурсът за снимки, направени от безпилотни самолети на National Geographic, този месец показа зашеметяващи резултати.

Нивата на радиацията след ядрената катастрофа във "Фукушима" бяха измерени от екип на университета в Бристол чрез безпилотен самолет.

Истината е, че  флоните не са изцяло ново изобретение и има изобилие от уроци в интернет как да се изгради евтин безпилотен самолет.

"Флон" на Аморос, Наваро и Оливър показва, че безпилотните самолети достигат до нови висоти.