САЩ разбиха хакерската мрежа на Zeus

03.06.2014 | 08:11
САЩ разбиха хакерската мрежа на Zeus

САЩ проведоха операция срещу престъпна кибер мрежа, атакувала стотици хиляди компютри по света с цел кражба на банкови данни, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

Властите в над 10 страни по света са сътрудничили на операцията заедно с частни компании за поставяне под контрол на престъпната мрежа, известна като Gameover Zeus.

Съдебни документи, разпространени на 2 юни 2014 сочат, че между 500 000 и 1 млн машини по света са били заразени с вирус, появил се от троянския кон на Zeus, източващ пароли и финансова информация от 2011, съобщава АФП.

Руснакът Евгени Михайлович Богачев на 30г., заподозрян, че е написал Zeus е обвинен от съда в Питсбърг в хакерство, измама и пране на пари, съобщава Ройтерс.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е бил овладян още един вирус, наречен Cryptplocker, появил се през септември 2013, овладяващ компютрите на жертвите и изискващ плащане на откуп от над 700 долара на компютър. Щетите от него са за над 27 млн долара, а засегнатите компютри – над 234 000, пише АФП.

Богачев, идентифициран под псевдонимите Славик и Pollingsoon е обвинен в организиране на мащабна измама, според жалбите, заведени срещу него в щата Небраска.

САЩ са работили с полицията на Австралия, Холандия, Германия, Франция, Италия, Япония, Люксембург, Нова Зеландия, Канада, Украйна, Великобритания и Европейския център за киберпрестъпления, се казва в комюнике, цитирано от АФП.

Антихакерската операция е била подкрепена от частни компании като Dell, Microsoft, Afilias, Deloitte и Symantec.