Ненков: негативни външни фактори биха затруднили изпълнението на бюджета

Q&A с Клара Маринова, 20 ноември 2015

22.11.2015 | 10:00
Ненков: негативни външни фактори биха затруднили изпълнението на бюджета

Може ли Европа да отговори на предизвикателствата на бежанската криза и Ислямска държава, какво носи на Българи ядемографския срив и добър ли е Бюджет 2016 коментираха гостите в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR "Q&A" с Клара Маринова на 21 ноември, политолозите Димитър Танев, Калоян Методиев и икономистът Ангел Марчев. В предаването депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, член на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление  коментира Бюджет 2016.

 

Още по темата

Може ли Европа да отговори на предизвикателствата

Бежанската криза е проблем, който показа слабостта на Европа, и сега решенията се вземат като се отчита и този фактор, който действа дезинтаграционно на общността, смята Димитър Ганев.

„Европейските ценности не се всепобеждаващи, а европейският модел катастрофира“, каза Калоян Методиев.

 

Още по темата

Бюджет 2016

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира бюджета за следващата година:

„Бюджетът не е този, който на всички ни се иска. Не е този, който ни е необходим, но няма бюджет, от който всички да са доволни“. В отговор на това Марчев коментира, че в бюджета липсват съществени реформи и е твърде оптимистичен.

По въпроса за икономическите рискове за следващата година Ненков коментира:

„Рисковете са в осъществяването на структурни промени – сигурност, осигуряване, стопански грижи. Ситуацията е непредвидима. Една бежанска вълна или други негативни събития биха довели до риск.

Когато има желание, едно правителство може да постигне добри резултати. Ако има външни  фактори, които са негативни, биха затруднили изпълняването на рамката на бюджета.“

Той заяви още, че има и как да се съберат допълнителни приходи.

„Има ли воля една правителство, има и как да се увеличат приходите“.

Икономистът Ангел Марчев контрира: „Проблемът с дефицита се решава с намаляване на разходите, а не с увеличаване на приходите.“.

 

Още по темата

Демографският срив

Друг проблем, свързан с бюджентите планове, който се разгледа в студиото, беше въпросът за демографския срив в България. По тази тема гостите в студиото бяха категорични. Те бяха единодушни за факторите за негативните демографски тенденции.

Калоян Методиев: „Основен фактор е отливът на млади хора. Ние финансираме силните икономики, а трябва да търсим алтернативи, за да върнем тези хора обратно.“ С оглед на настоящата обстановка в света политологът предположи, че е вероятна тенденция на връщащи се обратно българи, както и прииждащи чужденци.  

Ангел Марчев каза: „Това не изглежда като място, където бих искал да отглеждам деца. Трябва да оправим ситуацията тук, за да спрем да си тръгват хората. В последните няколко години човек живее с представата, че няколко дебелаци решават вместо него.“


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма