Цв. Караянчева: Бюджет 2016г. е реалистичен, но не е най-добрият

Коментар на политолозите Ст. Стойчев, Б. Попиванов и икономиста Св. Костадинова в Q&A с Клара Маринова на 7 ноември

07.11.2015 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Цв. Караянчева: Бюджет 2016г. е реалистичен, но не е най-добрият

Вотът на местните избори беше предвидим, а победата на ГЕРБ не е изненада заради липсата на алтернатива, ресурсно надмощие, опит в използване на административни прийоми и др. Зад тази теза се обединиха политолозите Стойчо Стойчев, Борис Попиванов и икономистът, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова в предаването Q&A с Клара Маринова

В общините, доминирани от ГЕРБ живее 66% от населението у нас, което е около 4,7 млн. души срещу ДПС - 380 хил. души, БСП - 360 хил. души и РБ - 22 хил. души. Това показват данните от изследване, направено от Стойчо Стойчев съвместно с негови колеги, което разглежда влиянието на партиите по места според броя на населението, живеещо в общините, където дадена партия е излъчила и кмет и най - голям брой общински съветници.

Политологът Борис Попиванов допуска, че убедителната победа за ГЕРБ в местните избори би им дала увереност за предсрочни парламентарни избори, които да позволят на ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет и да се отърве от конфронтациите в сегашното коалиционно правителство.

Достоверност на вота

Последните нормативни промени и прекалената кодификация по време на вота са неефективни и са източници на неуредици, обяви Стойчо Стойчев. Според него на местните избори става въпрос по-скоро за влияние над гласоподавателите чрез натиск, особено в малките населени места заради зависимостта на местните фирми и работещи от кметовете.

Икономистът Светла Костадинова открива дългосрочно решение само в намаляване на зависимостта на фирмите и гражданите от големите и нереформирани общински структури и в обективното и по - добро управление. 

Бюджет 2016г.

Бюджет 2016г. е реалистичен, смята народният представител на ГЕРБ Цвета Караянчева, която взе участие в предаването Q&A с Клара Маринова чрез пряка връзка. Според нея не е най-добрият бюджет или какъвто ни се иска, но отразява реалната ситуация 

"Целта е да запази фискалната стабилност, очакват се увеличаващи приходи." - обясни Караянчева.

Повечето приходи означават увеличавания на вземанията от граждани и фирми, не се стимулира ефективността, няма допълнителни средства за сигурност и здравеопазване, допълни Светла Костадинова.

"Сигурност и стабилност – да, но на каква цена? Висока е, защото липсват реформи и растеж, които ще се наблюдават в другите странии се ощетяват публичните услуги." - поясни Костадинова.

"Бюджетът не прави сам по себе си реформи, той е предпоставка или натиск за реформи. Приоритет е намаляване на дефицита. Ще се увеличат възнагражденията на учителите и има и други програми за образовани." - Костадинова.

Бежанската криза

В предаването Q&A с Клара Маринова гостите направиха коментар и за международната среда - заключението на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурността Федерика Могерини, че има реална опасност от разпадане на ЕС заради бежанската криза, самата криза и международната среща във Виена за Сирия.

Източноевропейските страни са по-активни и по-решителни да се справят с кризата, докато западните се носят по течението и изместват отговорността, посочи Борис Попиванов.

"Систематичен провал на ЕС да се справи с бежанската криза, целият преразпределителен план се проваля заради тоталната си неефективност." - смята Попиванов

"Резултатите от срещата във Виена са неубедителни, защото няма яснота между големите геополитически актьори Русия – САЩ какво искат да постигнат." - коментира Попиванов.

"Демографските и миграционни процеси са най - трудни за управление." - обясни Стойчо Стойчев.

Всяка държава ще изработи самостоятелна политика спрямо мигрантите, прогнозира Стойчев.

"Дипломатическото решение трябва да е далеч в  бъдещето, защото ИД е в основата на проблема, а с нея няма как да се преговаря. На международната сцена опитите за преразпределяне на влиянието и отлагането на справянето с групировката и дава почва да продължава да бърка в здравето на Сирия  и на целия свят." - коментира Стойчев и добави за срещата във Виена: "призивите за дипломатическо решение ще задълбочат кризата. Преди да се неутрализира ИД не можем да говорим за решение. Тези срещи са за разпределяне на влияние, през това време ИД окупира нови територии."

Според теоретичен анализ има допускане за растеж на икономиката с 0,2% благодарение на мигрантите, ако приемем, че те са сравнително образовани и се интегрират в работна среда, добави Константинова.

"Взимат се предвид и разходите на страните, но все пак имаме „положителен нетен ефект. Човешкият ресурс не трябва да се подценява. Създават конкуренция и предоставят ресурс на работодатели,които не могат да намерят подходяща работна ръка. Те са гъвкави и по – млади, което не трябва да се пренебрегва, могат да са решение на демографската криза в много региони." - поясни Костадинова.

Чуйте коментарите в следващото видео: