Q&A с Клара Маринова, 24.10.2015 1 част

Предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

29.10.2015 | 11:12 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 24.10.2015 1 част

Гости в това издание на предаването са политолозите Иван Начев и Стефан Георгиев, както и икономистът Румен Гълъбинов. В първата част дебатите са свързани с теми като: Денят за размисъл и изводи за протеклата предизборна кампания. За какво мислим в деня за размисъл? Как си представяме силното, успешното местно самоуправление?

Предстои обсъждането и приемането на най-важния закон - за бюджета през 2016-та. Какъв “Бюджет 2016-та” можем да очакваме? Кои обстоятелства влияят най-силно върху предстоящия бюджет? Как чрез него ще се стимулира ръст на българската икономика? И изобщо - възможен ли е ръст на този етап? 

Една трета от българите живеят в тежки материални лишения. Една пета са бедни. Това са последните данни на Националния статистически институт. Националната статистика определя месечен доход от 324 лева на човек от домакинство за граница на бедността, но едва ли четиричленно семейство може да се издържа с 1 300 лева на месец. Относителният дял на бедното население се покачва с 0,8 на сто. Делът на бедните - работещи нараства спрямо миналата година с 2,1 на сто и вече е 9,3 %. Какво обуславя трайно растящата бедност у нас? 

Тези дни излезе доклад на Изследователския център към швейцарската банка “Креди Сюис”. В него е посочено, че през 2015-та година 50 % от световното богатство принадлежи на 1 % от населението. Какви са причините, довели то тази ситуация в света? Какво може да промени установилото се съотношение между свръхбогатите и много бедните?

Вижте дабатът и отговорите на поставените въпроси в прикаченото видео: