Светла Петрова от ИПИ: Увеличението на данъците ще стимулира сивата икономика

Светла Костадинова коментира пред "Полиграф+" предложението на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бюджет без дефицит

20.11.2015 | 20:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Светла Петрова от ИПИ: Увеличението на данъците ще стимулира сивата икономика

На обсъждането в Народното събрание министър Горанов призна, че бюджетът, който изпълнява през тази годна и този, който предлага предлага за следващата не е реформаторски. Това коментира Изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова, в студиото на "Полиграф+" с водещ Светла Петрова.

"Нашето намерение беше да покажем, че реформи и реформаторски бюджети могат да се правят дори и в по-трудна ситуация, в каквато не само България се намира," допълни Костадинова по повод на предложения от ИПИ алтернативен бюджет с нулев дефицит. 

На въпроса на водещата защо според разчетите на ИПИ приходите и разходите на държавата излизат на чисто, докато правителствените изчисления предвиждат 2 процента дефицит, Светла Костадинова уточни, че балансирането на бюджета "е лесно, ако не си политик и не очакваш да се харесаш, за да бъдеш преизбран".

Сред неосъществените реформи в бюджета са 10-процентното намаление на рзходите за администрацията. В хода на разговар в студиото стана ясно, че секторите, в които реформата е без алтернатива са съдебната система, МВР. 

На второ място, бюджетът може да бъде балансиран чрез приватизация. "Ние сме на половината на списъка на държавните активи, които могат да бъдат приватизирани", категорична беше Костадинова. Това ниво по думите й е достигнато през 2004-та и оттогава процесът на приватизация спира. "Имаме много държавни болници. Имаме много държавни предприятия, които извършват на 100 процента стопанска дейнсот. И няма логика държавата да се занимава с подобни бизнеси. "Ел Би Булгарикум" произвежда кисело мляко. Защо държавата трябва да произвежда кисело мляко, е много интересен въпрос." Сред останалите примери на държавна собственост, която трябва да бъде приватизирана, тя посочи "Български пощи", "Товарни превози" на БДЖ. 

По повод намеренията за въвеждане на различни данъци, придобили гражданственост като "данък градина", "данък казан". "данък уикенд", "данък вредни храби", Светла Костадинова коментира, че това ще има обратен ефект, защото ще стимулира сивата икономика.