Могерини: Европа иска да подобри сътрудничеството с Китай

Особено внимание дипломат номер едно на ЕС обръща на трафика на хора

05.05.2015 | 17:21 Редактор: Мариета Иванова
Могерини: Европа иска да подобри сътрудничеството с Китай

Европа иска да подобри сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната с Китай, по-специално в областта на трафика на хора и в Близкия изток, заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини, която е на двудневна визита в Пекин, предава БТА, като се позовава на Reuters.

На съвместна пресконференция с Ян Цзечъ, който е член на  китайския Държавен съвет, Могерини заяви, че двамата са обсъдили конкретни възможности за укрепване на двустранните връзки в областта на отбраната и сигурността. Като пример за подобно двустранно сътрудничество тя посочи успешната мисия за борба с пиратите в Аденския залив, в която ЕС и Китай участваха.

Могерини и Ян Цзечъ са обсъдили и ситуацията в Ирак, Сирия и Либия. Темата за украинската война също е била засегната, като двете страни са подчертали, че конфликтът в Украйна може да се реши само по дипломатически път при пълно спазване на суверенитета на тази страна.

Могерини похвали "ценната" роля на Китай в преговорите по иранската ядрена програма и подчерта, че Китай "играе важна роля" в борбата с трафика на хора като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Могерини посети Китай месец преди срещата на върха Китай - ЕС, която ще се състои в Брюксел през юни.