Социалните мрежи -най-новият източник за трафик на хора

Трафикът на хора е третото най-доходоносно престъпление, коментира експерт

30.04.2014 | 11:42 Редактор: Ирина Георгиева
Социалните мрежи -най-новият източник за трафик на хора

Най-новият източник за трафик на хора са социалните мрежи, коментира пред телевизия Bulgaria On Air Ваня Ананиева, секретар Комисията за борба с трафика на хора във Велико Търново.  Тя посочи, че досега най-често хората били въвличани в престъпните схеми чрез фиктивни обяви за работа и по-рядко чрез близки до жертвата хора.

Никой не е застрахован от трафика на хора, обобщи Ананиева и посочи, че най-рисковите групи са младите хора – студенти, подрастващи, както и безработни и най-вече учениците.

„Хората са отчаяни, лесно се лъжат и това, което предупреждаваме е, че информираният избор е най-добрият избор,“ сподели още експертът.
Тя допълни, че трафикантите са интелигентни хора, които влагат много средства и време в една жертва, без значение дали ще е за сексуална или трудова експлоатация.

„Трафикът на хора е третото най-доходоносно престъпление. Нарежда се след наркобизнеса и кражбата на бизнес“, коментира  Ананиева. Тя посочи, че средното време, което се инвестира за въвличане на жертви е между 3 и 6 месеца, но възвращаемостта после е голяма.

По думите й най- много злоупотреби стават през лятото и пролетта.

„Именно тогава младите хора се записват за бригади в чужбина.  Най-често за страните Великобритания, Холандия, Полша, Германия. Те разбират, че са станали част от трафик на хора, когато попаднат в другата страна и видят, че предложените условия на труд не отговарят на действителността. Работят в лоши трудови и хигиенни условия. Вместо 8, работят по 15 часа. Остават без документи“, поясни Ананиева.

За хората, които  заминават да работят в чужбина, е важно да знаят, че личните им документи, трябва да останат в тях, допълни експртът.

По данни на Прокуратурата през изминалата година 540 души са станали жертва на трафик,  476 от тях са жени, а лицата под 18 годишна възраст- са 70. Двама души са станали жертва на схема за продажба на органи.

Черната статистика сочи, че на всеки 30 секунди трима души по света стават жертва на трафик на хора.

Целия коментар може да чуете от видео файла: