Николай Василев: При нормални обстоятелства страни като България не би трябвало да имат дефицити

Годината с нищо не е по-драматична у нас в сравнение с други страни по света, коментира икономистът

17.11.2014 | 12:12 Редактор: Мариета Иванова
Николай Василев: При нормални обстоятелства страни като България не би трябвало да имат дефицити

При нормални обстоятелства в страни като България не би трябвало да има дефицити, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Николай Василев, бивш министър на икономиката и на държавната администрация. Той посочи, че шест години след началото на финансовата криза се действа на принципа - „всяка година е по-лоша от предходната“. - „Годината с нищо не е по-драматична у нас в сравнение с други части на света. Например, няма никакви военни действия, няма бежанци, колкото в съседна Турция, където те са стотици хиляди. Няма епидемия, която да е съборила нашия континент, или природни бедствия“, посочи Василев.

По думите му 3% дефицит за следващата година е колосална сума- „нещо като 2.5 млрд. лева“.

Той подчерта се отдалечаваме от перспективата за присъединяване към еврозоната. Според него: „За това не можем да виним сегашното правителство, тъй като дойде на власт през ноември, когато проблемите вече се бяха случили. Докато преди това ни управляваха три правителства и трите заедно изобщо не спестяваха пари и харчиха много нашироко. Какво толкова се случи, че МВР трябва да има стотици милиони левове отгоре, здравеопазването постоянно да има по половин милиард отгоре,“ пита Василев.

По думите на икономиста новите управляващи имат шанс да ни изненадат позитивно през 2015, „да започнат неща, които много правителства изобщо не започнаха или не завършиха“.

Той посочи, че има няколко сфери, където нещата са най-драматични, като извън банковия сектор, където по думите му повечето проблеми би трябвало да се решат тази година, са енергетиката и здравеопазването.

Василев коментира, че когато говорим за няколко десетки милиона лева за коледни надбавки, „трябва да знаем, че държавата субсидира всички, не само социално слабите с 1  млрд. лева субсидирани цени на тока годишно“. По думите му моделът в енергетиката трябва да се промени и „държавата трябва да се пооттегли, както от популисткото ценообразование, така и от собствеността в някои губещи енергийни предприятия, както и да отпаднат монополите там“.