Петима гърци се нареждат сред най-богатите хора в Америка

Те имат нещо общо - всичките са деца на икономически мигранти, започнали бизнес без подкрепата на семействата си

04.10.2015 | 14:01 Редактор: Ирина Георгиева
Петима гърци се нареждат сред най-богатите хора в Америка

Сред най-богатите хора в Америка се нареждат петима гърци, пише БНР. Те имат нещо общо - всичките са деца на икономически мигранти, започнали бизнес без подкрепата на семействата си.

Джив Нейвис заема първото място сред гърците-милиардери. "Царят на обувките", както го наричат е създал малка фирма за производство на удобни обувки за тези, които работят дълго време прави. В момента състоянието му се изчислява на 4,5 млрд. долара, а само за година приходите му са се увеличили с над 1 млрд. долара, съобщава БНР.

Джон Кациматидис е собственикът на най-голямата верига супермаркети във Ню Йорк и Флорида. Богатствата му се изчисляват на 3,4 млрд. долара. Кациматидис притежава и 400 бензиностанции, а и беше кандидат за кмет. 

Най-интересна е съдбата на Джон Дедзориа. Той напуска училище на 9 години и започва да продава вестници, за да издържа братята си. В момента е собственик на компания за производство на козметика, а състоянието му се изчислява на 2,8 млрд. долара. Преди да навлезе в бизнеса няколко години е бил бездомник и спял в колата си. Ежегодно прави дарения за подкрепа на деца в неравностойно положение.

Джим Митропулос, следващият по богатство милиардер, пристига в САЩ 10-годишен. За него медиите пишат, че "каквото и да докосне се превръща в злато". Той иска да инвестира в Гърция в сектор туризъм.