Войни за наследството

Най-известните фамилни вражди по върховете на бизнеса

20.06.2015 | 09:21 Редактор: Константин Томов
Войни за наследството

Puma и Adidas

Братята Адолф и Рудолф Даслер основават компания за обувки в Германия в началото на миналия век, но отношенията им постепенно се влошават. Когато Рудолф е пратен в затвора, се говори, че зад това стои собственият му брат. Двамата разделят бизнеса си – Рудолф създава Puma, а Адолф - Adidas. Фабриките им са на двата бряга на реката в един и същ град, а конфликтът разделя дори местното население.

      Братята Адолф и Рудолф Даслер. След разрива през 40-те двамата нямат дори една обща снимка

 

Gucci

Конфликтите в семейство Гучи са едни от най-зрелищните в модния бизнес. Основната вражда е между братята Алдо и Родолфо, които след серия финансови скандали стигнаха дори до съд. Враждата принуди фамилията да продаде почти 50% от бизнеса на инвестиционна банка от Близкия изток през 1988.

    Гучо Гучи превърна фамилния бизнес в глобална империя през 70-те, но после синовете му го пропиляха

Още по темата

LOreal

Лилиан Бетанкур, най-богатата французойка и най-голям акционер в козметичния гигант L’Oreal, се скара с дъщеря си Франсоаз заради връзката си с фотограф и подаръците, с които го отрупваше (за повече от 1.3 млрд. долара). Загрижена за душевното състояние на майка си, Франсоаз се обърна към съда, който след години на битки я определи за попечител на семейното богатство.

             Собственичката на L'Oreal Лилиан Бетанкур бе осъдена от собствената си дъщеря

 

Samsung

Най-голямата южнокорейска компания Samsung е контролирана от семейство Лий и най-вече от Лий Кун-хи. През 2012 неговите по-големи братя започнаха съдебни процедури срещу него, за да получат акции от компаниите в семейната империя на стойност 850 млн. долара.

                                                                Лий Кун Хи

 

Reliance Industries

Враждата между най-богатия индиец – Мукеш Амбани, и брат му Анил е толкова сериозна, че правителството на Индия беше принудено да ги помоли да се помирят за доброто на националната икономика. Въпреки глобалния успех на фамилната империя Reliance Industries двамата братя са скарани заради един обикновен договор за доставка на газ. През 2009 всеки ден в продължение на една седмица Анил пускаше платени страници в 33 национални вестника, в които сипеше обвинения срещу брат си.

                                                        Мукеш Амбани

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 59 / 2015