Магьосникът, който съживява пирати и дракони

09.07.2014 | 10:01
Магьосникът, който съживява пирати и дракони

Всеки, ходил в парковете на Disney познава работата му, но малцина знаят как се казва.

Гарнър Холт е майстор по аниматроника, създал е близо 3000 фигури за Disney, Universal и други тематични паркове в работилницата си от 5500 кв м в Сан Бернардино, Калифорния.

Холт започнал като продавал за десет цента билети за обитавана от духове къщичка в задния си двор, и оттогава досега се е превърнал в най-голямото име в този бизнес.

Гарнър Холт е основател и президент на Garner Holt Productions /GHP/, базирана в Сан Бернардино, Калифорния, най-големият проектант и производител на аниматроникси, специални ефекти и др. системи за развлекателни паркове, музеи и големи магазини.

От 1977 GHP е създал близо 3000 подвижни фигури и стотици по-малки системи за Disney Theme Parks, Universal Studios, ресторантите Chuck E. Cheese, Coca-Cola, McDonald’s, NASA, Lockheed-Martin и др.

Обиколка на работилницата и интервю с Гарнър Холт - във видеото на Bloomberg

 

Десетте най-добри аниматроникс на Гарнър Холт според Micechat са:

Още по темата

#10. Марк Твен в люлеещ се стол от павилиона "Американското приключение" в парка Епкот на Disney във Флорида. Павилионите в парка са 18, разположени около голямо езеро.

#9. Миньорите от Calico Mine Ride, от парка Knott Berry Farm в Южна Калифорния, отворен отново на 14 юни след ремонт от януари до лятото. Паркът е отворен през 1960 и неговите движещи се фигури правят изключително забавен спектакъл за посетителите.

#8. Pirates Auctioneer от Disneyland. За пиратите от Карибско море търговският агент от Disneyland е това, което е Марк Твен и Бен Франклин за Американското приключение. Може да е само един от многото, но е най-харесвания от публиката в парка. Една от технологично най-сложните фигури в Disneyland.

#7. Джак Скелингтън от Haunted Mansion Holiday. Любим герой и много забавен. Първата фигура, създадена от Гарнър Холт за Disney, отворила вратите на света за компанията. Важен елемент от историята на GHP.

#6. Двубоят на елените от Nature's Wonderland. Гарнър не ги определя като аниматпроникс, защото са просто механични фигури. Но те все пак създават пълна илюзия.

#5. Hippie Crane - Жеравът-хипи от America Sings е вероятно най-любимият на повечето американци. Гарнър признава, че е гледал спектакъла над 200 пъти и това е героят, който буди най-много смях.

#4. Fantasmic! Dragon - Фантастичният дракон, за който е писано повече, отколкото за останалите фигури в парковете на Disney. Един от най-големите аниматроникси, правени от компанията. В нея са инсталирани 60 микропроцесора, които постоянно проверяват дали фигурата е правилно синхронизирана. За главата GHP е създала пакет специални ефекти - огън, дим, светлини.

#3. Alec Tronic - това момче работи няколко години в Innovations в парка Епкот, не успя да стане голяма атракция, но все пак се откроява не само с вида си, но и като една от най-добре анимираните фигури. Алек Троник е програмирана от аниматора Дейвид Фейтън, един от великите аниматори от Златния век на аниматрониксите на Disney. Пее, танцува и пуска шеги, пее Президентския рап. Беше ролс-ройсът на аниматрониксите на Disney за известно време.

#2. Wendell, който кара цирково колело

#1. Оригиналът: Линкълн от Световното изложение 1964/65 в Ню Йорк. Без тази фигура компанията на Гарнър не би съществувала. Направена е през август 1963.