Глобалната перспектива на 2 юли: кино

02.07.2014 | 19:12
Глобалната перспектива на 2 юли: кино

В днешната Глобална перспектива Зеб Екарт от Bloomberg анализира бума на киното в Китай в предаването на Bloomberg Television “On The Move.”



 90 милиона долара. Това е сумата, която спечели филмът Трансформърс: Ера на изтребление за първия уикенд след пускането си в Китай.

Филмът за извънземни роботи, които се стрелят, на Майкъл Бей е сниман главно в Хонконг и Шанхай.

Освен звездният състав, в лентата взимат участие и някои от най-известните китайски звезди.

Сега можете да разберете защо по улиците на Калун се бяха стекли толкова много фенове за да видят звездите от филма. Марк Уолбърк и Ли Бин Бин бяха едни от актьорите на премиерата на Трансформърс.

Бинг е само едно от нещата, които повлияха на китайските зрители. Другите са автомобилният производител Грейт Уол и най-високите небостъргачи в Шанхай. Всичко това се превърна в размазващ боксофис хит. Това е голяма работа!

Погледнете тези цифри, защото филмът на Парамаунт постави рекорд за най-гледам чуждестранен филм в Китай. Както вече казах – 90 милиона долара, което се доближава до 100-те милиона, които са регистрирани в Северна Америка.

За сравнение – Трансформърс 3 достигна до 56 милиона долара в Китай през 2011.

Китай е вторият по големина боксофис пазар в света и може да достигне до 4,8 милиарда долара тази година под формата на приходи от билети.

Още по темата

Само за сравнение – миналата година тези приходи бяха в размер на 3,6 милиарда долара, а американският пазар държи първото място с 10,9 милиарда долара.

Да обърнем внимание и на други филми, които регистрираха голяма печалба в Китай: Капитан Америка на Дисни, с приходи от 116 милиона долара.

Главният изпълнителен директор Боб Айгър, твърди, че Китай е голяма възможност за растеж на Холивуд, и вярва, че това ще бъде новият номер едно при боксофис филмите до 2020.

Дори с Холивуд и федералните бюджети на своя страна, има и други филми, които предизвикват интерес при зрителите.

Местните филми се справят много добре – „The monkey king”, “Dad, where are you going?” и „The man from Macau” са лидерите тази година по приходи от билети, измествайки дори Трансформърс.

Съдейки по първото тримесечие, останалото време от годината за китайското кино изглежда обещаващо. обещаващо. Наблюдава се нарастване с около 30% или 1,1 милиарда долара, според китайското филмово бюро. Изглежда като пазар, който тепърва набира скорост.