Национално турне 15г. трупата на Нешка Робева

София: 1 декември, НДК, зала 1

18.11.2015 | 00:00
Национално турне 15г. трупата на Нешка Робева

НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ 15 ГОДИНИ ТРУПАТА НА НЕШКА РОБЕВА

СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ЦИГАНСКИЯ АНСАМБЪЛ „РУССКА РОМА” – МОСКВА И ИБРЯМА С НЕГОВИЯ ОРКЕСТЪР

За своя 15-годишен юбилей Шоуто на Нешка Робева ще зарадва своите почитатели с национално турне в 12 града – Русе, Севлиево, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Свиленград, Пловдив, Самоков, Благоевград.

Заключителният концерт ще бъде на 1 декември в Зала 1 на НДК.

Уникалната празничната програма ще включва най-доброто от всички спектакли на трупата, както и изпълнения на „Русска рома” и Ибряма, които ще бъдат органически вплетени в спектакъла, режисиран от Нешка Робева.

“Руска рома”, което означава “руски цигани” са се отдели от популярната на времето група “Гиля ромен” –“Песните на циганите”, в който са работили родителите на участниците в “Руска рома”.

Групата е основана през 1990 година от циганския музикант Игор Федоричев /починал 2010 г./ - повече известен под псевдонима Сакизчи, който е завършил пиано в Московската консерватория. Той е автор и на много аранжименти. Започвайки като музиканти в реномирани частни ресторанти, скоро групата се насочва към активни гастроли в Русия и зад граница – Италия, Сенегал, Германия, Франция, Испания, Харватия, САЩ, Канада, Латвия. Участват във фестивали в Полша, Чехия, Унгария.

През 1995 г. започват да си сътрудничат с известния композитор и поет Виктор Чайкой. Резултатът от това сътрудничество е първият им албум с 13 песни „Бричка”.

През 1997 г. в сътрудничество с композитора Владимир Матецки издават втория си албума „Москва-Красноярск” с 19 песни.

През 2000 г. групата заедно с Дмитрий Маликов записват песента „Птицелов”, която влиза в класацията на 20-те най-популярни песни за годината и получава престижната музикална награда “Златен грамофон”

През същата година 7 песни на РУССКА РОМА са включени в четирите диска „Най-добрите цигански песни и романси на ХХ век”.

РУССКА РОМА имат и многобройни участия в тв шоу програми. Свири ли са на една сцена с Джо Кокър, Би Джийз, Лили Иванова.

В последните 10 години често гостуват в България.

2007 година в рамките на Салона на изкуствата изнасят концерт в Зала 1 на НДК пред 4 000 публика.

В България е заснет и клипа по популярната песен „Марджанджа” от режисьора Валери Милев.

Най-знаменателно е турнето им в САЩ, където за 3 месеца изнасят 76 концерта.

Имат издадени 4 самостоятелни албума и няколко сборни. В момента  подготвят петия си самостоятелен албум.  

 

Участвайте с анкетата Как мислите във фейсбук страницата на Bulgaria ON AIR и може да спечелите два билета за спектакъла в зала 1 на НДК!

Запознайте се с Условията.

Снимка: Жокер Медиа