Бъчваров: ГД Фин. стабилност повдигна дискусия за ефекта от промените в Закона за енергетиката и свободното движение на капитал в ЕС

Андрей Бъчваров, BICA

15.05.2015 | 12:12 Редактор: Дориана Ранкова
Бъчваров: ГД Фин. стабилност повдигна дискусия за ефекта от промените в Закона за енергетиката и свободното движение на капитал в ЕС

Какъв беше потенциалът на инвестициите в биомаса преди няколко години и докъде стигнаха амбициите днес, коментира в студиото на Investbook Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията на производителите на енергия от биомаса и генерален мениджър на Балканска инвестиционна агенция BICA.

 

По негово мнение досегашните промени в законодателството касаещи енергетиката са добре за обществения интерес (премахване на преференциални цени на ВЕИ-та), но по-скоро проблемът е по-голям свързан с последните промени в Закона за енергетиката. А именно, че се променя икономическата среда за инвеститорите, които в сектора са вложили сумарно около 50 милиона евро, смята Бъчваров. Приетите промени в рамките на две седмици не бяха достатъчно съгласувани със заинтересованите страни.

 

Главна дирекция финансова стабилност и капиталови пазари (FISMA) на 6 май е изискала обяснение за необходимостта от предприетите стъпки, където той е участвал. Според Бъчваров обобщено тезата е била, че ако досега сме имали "пренатягане" на законодателството в една или друга посока или някакво ограничаване, то сега има "убийство" на дадени инвестиции. Обяснението, че ВЕИ сектора ни е скъп в момента се приема като рязък срив на инвестиционния климат в държавата спрямо Брюксел. Проблемът, който е на повърхността в момента отбелязан от Дирекцията, е как тези промени и ограничения се пренасят в другите сектори на икономиката ни и как ограничават като цяло преките инвестиции, които са важна част от свободното движение на капитал в ЕС.

 

Още за цената на тока и промените в Регулатора (КЕВР) може да видите в следващия видео материал:

Investbook  с водещ Дориана Ранкова