Б. Инанч: Благодарение на медиите имаме шанса да виждаме алтернативни описания

Сегашното поколение знае от всичко по малко, но нямат задълбочени познания, допълни Инанч

05.10.2015 | 19:43 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Инанч: Благодарение на медиите имаме шанса да виждаме алтернативни описания

Израстването в една богата на медии среда има и страна, свързана с качеството. Това коментира журналистиката Барчин Инанч на в-к Хюриет, Турция по време на конференцията "Образование и медии", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV. Тя си припомни, че в детството й само най-богатите са имали телевизор, а всички са се събирали в съседите, за да гледат телевизия.

"Мисля, че заради лесния достъп до телевизия пропастта между бедните и богатите се запълва. И ако образованието означава учене, то се превърна в нещо, което прекрачва границите. Имаме достъп до информация и ако имаме желание да учим, тя е на достъпно място." - поясни Инанч.

Днес, благодарение на медиите имаме шанса да виждаме алтернативни описания и това не само заради това, което се е случило в миналото, а и в момента, отбеляза Инанч. По думите й днес светът се движи много бързо и информацията се потребява много бързо.

"В миналото научаването беше бавен процес, преди четяхме цели книги, а сега никой няма време за това. Сега с кратки и бързи отговори медиите спомагат за ученето, но има и друг проблем, че сегашното поколение знае от всичко по малко, но нямат задълбочени познания." - поясни Инанч.

В образователната система в днешно време да се залага на критичното мислене, призова и Инанч. Според нея това трябва да се превърне в базата за процеса на научаване, независимо от развитието на медиите.

"Трябва да се възприема една критична система на мислене и на образователна система." - посочи Инанч.

Днес в Европа си задават и въпроса как младежите в Европа се превръщат в джихадисти, следователно има и опасно съдържание, което може да подведе младите, подчерта Инанч. По думите й трябва да се помисли и върху този проблем.