Произвежда се повече птиче месо през 2016

По-голяма част от продукцията се отглежда в големи ферми

21.03.2017 | 17:08 Редактор: Иван Берберов
Произвежда се повече птиче месо през 2016

Производството на птиче месо и яйца расте през 2016 г. и е концентрирано предимно в големите ферми. Това показват данни на Министерството на земеделието и храните за сектора.

Произведените кокоши яйца, както и месото от птици са с 3,4% повече спрямо 2015 г. Кокошките носачки са с 2,6% повече. 

Общият брой на птиците в България към края на 2016 г. е 13,7 млн. или с 12% по-малко спрямо края на 2015 г.
Птицефермите с 10 хил. и повече кокошки носачки и пилета са 69 и в тях се отглеждат 80,8% от птиците или почти 5,8 млн. броя.

Броят на живите пилета за угояване към края на миналата година е с 27% по-малко, но закланите бройлери през 2016 г. са 47,6 млн. броя (+1,1%) и е произведено месо с 3% повече спрямо 2015 г.

Почти 98% от пилетата за угояване се отглеждат в 84 птицеферми с 10 хил. и повече птици.

Към 31 декември 2016 г. пуйките и гъските са съответно с 14,3% и 6,3% повече спрямо 2015 г., а живите патици са с 8,2% по-малко. Общият брой на другите видове птици (пъдпъдъци, щрауси, токачки) се увеличава с 8,7%.

Произведените яйца в България през 2016 година са 1,331 млрд. броя, което е с 3,5% повече в сравнение с предходната година.

Заложените яйца за инкубация са 118,2 млн. броя, от тях 105,7 млн. са от кокошки. За производство на пилета бройлери са заложени 95,8 млн. броя (81,1% от всички яйца).

Реализираните еднодневни птици през 2016 година са 82,5 млн. общо, от които 71,2 млн. са пилета хибриди за производство на месо и 7,1 млн. патета за производство основно на втлъстен черен дроб. 

Още по темата четете на Investor.bg