Brexit засилва търсенето на първокласни бизнес имоти в Европа

Доходността от инвестициите в тази посока ще продължи да се понижава

04.08.2016 | 16:12 Редактор: Тодор Петров
Brexit засилва търсенето на първокласни бизнес имоти в Европа

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) ще предизвика засилване на търсенето на първокласни активи на другите пазари на бизнес имоти в Европа. Това пише консултантската компания Cushman&Wakefield в доклад за Brexit и инвестиционния пазар на имоти, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Очаква се засилване на активността в градове като Париж, Франкфурт, Дъблин, Люксембург, Милано, Амстердам, Берлин, както и на глобалните пазари извън Европа – например Сингапур и Ню Йорк.

Експертите очакват, че в краткосрочен план решението Великобритания да напусне  ЕС ще се отрази по-скоро на цялостната активност, а не на цените на първокласните активи. На цените подкрепа ще продължат да оказват ограниченото предлагане, ниските лихви и разхлабената парична политика на централните банки, посочва се в доклада.

Предлагането, според експертите, ще е ключово за активността. Доходността от инвестициите в първокласни имоти обаче ще продължи да се понижава, допълва се в документа.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти се очаква да намалее през тази година в сравнение с 2014 и 2015 г.. Това ще доведе и до скромен спад на паневропейските инвестиции, пише Investor.bg.

Към момента консултантската компания наблюдава 25% спад на инвестиционните обеми на Острова, но ръст от 10% в Европа като цяло.

Като се има предвид дела на инвестициите в бизнес имоти, насочвани към Великобритания, може да се очаква около 6% спад на общите обеми в Европа, прогнозират експертите. За сравнение, ако страната беше подкрепила оставане в ЕС на референдума на 23 юни, компанията очакваше ръст от 9 на сто на инвестициите в бизнес имоти.

Компанията очаква търсенето да остане фокусирано върху пазара на първокласни активи, а интересът към по-второстепенните пазари да се забави. В резултат ще се разшири разликата в доходността от първокласните и второкласни вложения. Тя допълнително се задълбочава от пазара на финансиране, който също се движи на две скорости.